Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin: Pogovori o alternativnih koalicijah med nekaterimi koalicijskimi in opozicijskimi strankami ves čas potekajo

Deli na:
Tonin: Pogovori o alternativnih koalicijah med nekaterimi koalicijskimi in opozicijskimi strankami ves čas potekajo

Matej Tonin - Foto: Bobo

Predsednik NSi Matej Tonin ne komentira ocen prvaka SDS Janeza Janše, da se bo v prihodnjih tednih pokazalo, ali lahko pride do oblikovanja nove vlade. Je pa povedal, da pogovori o alternativnih koalicijah med nekaterimi koalicijskimi in opozicijskimi strankami ves čas potekajo. V SMC in SAB, ki bi utegnili biti del pogovorov, so brez komentarja.

Janša je v oddaji Politično na Televiziji Slovenija v nedeljo ocenil, da je sedanja vladna koalicija klinično mrtva. Kot možnost vidi sestavo koalicije, ki bi preprečevala škodo in na primer skrbela za črpanje evropskih sredstev. Ali je kdo dovolj ambiciozen, da sestavi novo vlado, pa naj bi se po Janševi oceni pokazalo v naslednjih tednih.

Tonin ni želel napovedovati, kdaj bi do tega lahko prišlo, v pogovorih za potencialno novo koalicijo, v katerih sodeluje tudi NSi, pa ne vidi nič slabega. "Če si v politiki in če želiš državi kaj dobrega, moraš imeti vrata ves čas odprta in pogovore ves čas ohranjati," je dodal.

"Tisti, ki se zavedamo, da nam dragocen čas beži, da nas čakajo resne naloge, in ne opravljanje tekočih poslov, iščemo potencialno boljše rešitve," je pojasnil.

Tudi o mandatarju so se po njegovih besedah veliko pogovarjali, nekaj je že bilo dorečenega, a "dokler nimaš 46 glasov zagotovljenih, je to brezpredmetno in kurjenje ražnja, ko je zajec v gozdu". Ocenjuje pa, da dovolj glasov ne morejo dobiti v naslednjih tednih. Stvari se namreč po Toninovih navedbah zelo počasi odvijajo, ker za oblikovanje drugačne vlade potrebuješ 46 glasov, ki pa jih opozicija sama nima.

Interes koalicijskih strank pa je po Toninovih besedah premosorazmeren od dogajanja vladi. "Bolj kot so nezadovoljni, večja je pripravljenost za novo koalicijo," je dejal in še ocenil, da so zelo nezadovoljni.

Sicer pa meni, da so najboljša rešitev predčasne volitve, ker bi se karte na novo premešale, "najbolj preprosto bi bilo sklepati nove koalicije, stvari bi bile veliko bolj čiste". A so po njegovih besedah v tem razmišljanju bolj kot ne sami, saj si velika večina v DZ še ne želi predčasnih volitev.

Tonin je še opomnil, da bi kakršna koli potencialna nova vlada v tej sestavi DZ imela šibko večino. "Še vseeno pa je šibka večina vlade, ki ve, kaj hoče in želi nekaj narediti, boljša kot manjšinska vlada, ki opravlja tekoče posle," je prepričan Tonin.

Janševe navedbe je danes komentiralo še nekaj strank. Poslanka LMŠ Jerca Korče je zatrdila, da ta manjšinska vlada ni klinično mrtva, pač pa deluje. Po njenem mnenju gre pri Janševih izjavah za destabilizacijo in vzbujanje negativizma, kar ni nič novega že od začetka mandata.



"Naša naloga je, da delamo in tako bo tudi v prihodnje. Kaj se bo dogajalo, pa je stvar članov koalicije in vseh, ki so odgovorni do države," je prepričana Korčetova. Vlada je po njenih navedbah odvisna od vsakega koalicijskega partnerja in zunaj koalicijskih glasov, predvsem pa od tega, ali je predlog, ki pride v parlament, dovolj dober, da dobi podporo.

Izjave, da pogovori o novi koaliciji ves čas potekajo, jih v LMŠ po besedah poslanke ne skrbijo. "Mi delamo, to je naša dolžnost. Kaj se drugi pogovarjajo, pa so njihovi scenariji in želja po tem, da se politično destabilizira ta prostor, ki očitno trenutno deluje preveč dobro in ga je treba počasi uničevati," je še dejala.

Predsednik DZ in predsednik SD Dejan Židan Janševe izjave gleda predvsem kot velike želje, da bi nekdo drug predsedoval Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta. A bo po njegovem mnenju aktualna koalicija kar dobro predsedovala.

"Če bomo tudi v prihodnje razumeli, kako se pogajati, kako to realizirati in drug v drugem videti sopotnika, in ne nasprotnika, ima ta koalicija lepo možnost, da pripelje Slovenijo do rednih volitev," meni Židan.

Skupaj bodo po njegovem mnenju zmogli početi koristne stvari. Po Židanovih besedah namreč ne držijo navedbe nekaterih, da sedanja koalicija dela le še nujne stvari, saj da je sprejela proračuna in pripravlja zakone, ki bodo izboljšali življenje ljudi v Sloveniji.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je danes v izjavi v DZ povedal, da ne sodelujejo v nobenih pogovorih o oblikovanju druge koalicije. Aktualna koalicija pa je po njegovih besedah lani imela priložnost, da je drugačna od prejšnjih vlad in da izvaja socialno politiko, ki krepi blaginjo za vse, ne le za peščico.

Naštel je zaveze, ki so jih imeli v sporazumu z vlado. "A ker ga koalicijske stranke niso bile pripravljene udejanjati, smo na žalost dobili le še eno vlado brez vizije", je povedal Mesec. Vlada si bo usodo po njegovih besedah pisala sama.

Ugibanja o pogovorih za novo koalicijo so se sicer pojavila že v zadnjih mesecih lanskega leta.