20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin: Razčistiti želimo zgodbo o domnevni kraji otrok v času Jugoslavije

Deli na:
Tonin: Razčistiti želimo zgodbo o domnevni kraji otrok v času Jugoslavije

Predsednik NSi Matej Tonin - Foto: NSi

Predsednik NSi Matej Tonin se je na današnji novinarski konferenci zavzel za ustanovitev nove parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi preiskovala domnevno krajo otrok v času bivše Jugoslavije.

»V preteklih mesecih se je na NSi obrnilo kar nekaj ljudi, ki izhajajo iz družin, ki trdijo, da so jim bili v 80. letih ukradeni otroci. Kot se zdi na podlagi predstavljenih dokazov, je šlo za organizirano kriminalno združbo v časih bivše Jugoslavije, ki je sodelovala s porodnišnicami, uradnimi oblastmi in celo obveščevalnimi službami, ki so sistematično vzpostavljali sistem, da so se otroci ob rojstvu ukradli,« je uvodoma dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Kot je pojasnil, je šlo predvsem za matere, ki so imele že več otrok, pri tretjem ali četrtem otroku pa se je zgodilo, da je otrok nepojasnjene smrti umrl po porodu. »Skupno vsem tem materam je, da svojih otrok nikoli videle v živo. Prav tako nikoli ni bilo zelo natančno pojasnjeno, kaj se je z njimi zgodilo. Stvarem je potrebno priti do dna. Opisani primeri pa niso zgolj slovenska specifika, ampak imamo podobne primere na področju celotne Jugoslavije. Prišel pa je čas, da se preiskovanja teh dogodkov intenzivno lotimo tudi v Sloveniji,« je dejal Tonin.

Velik problem pri začetkih preiskav je pridobivanje dokumentacije. »Uradne institucije zdajšnje Republike Slovenije so bile zelo zadržane pri predaji dokumentacije. S to preiskovalno komisijo želimo pomagati družinam, ki so se znašle v stiski, in želijo priti resnici do dna,« je poudaril predsednik NSi in dodal:

»V NSi smo se zato odločili, da prispevamo 8 naših podpisov za oblikovanje parlamentarne preiskovalne komisije, poslanec Aleksander Reberšek pa je omenjeno komisijo pripravljen voditi. Želimo pomagati pri pridobivanju dokumentacije in predvsem pri razčiščevanju te zgodbe,« je zaključil Tonin.