Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin ne skriva želje po sodelovanju v prihodnji vladni koaliciji

Deli na:
Tonin ne skriva želje po sodelovanju v prihodnji vladni koaliciji

Foto: Bobo

Člani in simpatizerji NSi se bodo danes sešli na rednem letnem taboru, ki bo tokrat minil v znamenju priprav na prihajajoče parlamentarne volitve. Na teh se stranka spogleduje z desetimi odstotki glasov, njen novi predsednik Matej Tonin pa tudi ne skriva želje po sodelovanju v prihodnji vladni koaliciji.

Glavni programski cilj NSi, ki je tik pred letošnjimi volitvami zamenjala vodstvo, je izboljšanje kakovosti življenja ljudi. Slovenija potrebuje nov razvojni zagon, zato aktivnosti usmerjajo v posodobitev podsistemov države. Verjamejo, da je za Slovenijo pravi odgovor vzpostavitev socialno tržnega gospodarstva.

NSi je na dosedanjih parlamentarnih volitvah dosegala različno število glasov, še največ leta 2004, ko je z devetimi poslanci postala tudi del vlade koalicije. Štiri leta pozneje je ostala pod parlamentarnim pragom, a ji je leta 2011 kot prvi stranki s štirimi poslanci uspel povratek. Na zadnjih volitvah pred štirimi leti je poslansko klop okrepila še za en mandat.


Aprila izvoljeni predsednik Tonin si želi, da bi bila NSi tudi v prihodnjih letih del vladne koalicije, da bi tako lahko svoje ideje za prihodnost države udejanjala tudi v praksi. Njihov cilj na volitvah prihodnjo nedeljo je podvojitev števila poslancev. Po javnomnenjskih anketah jim do tega cilja sicer nekaj glasov še manjka.

Tudi Tonin je bil sicer del prejšnjega vodstva stranke, ki se je v določenem obdobju znatno distanciralo od programsko sorodne SDS. Po prevzemu stranke pa je tudi sam zavzel nekoliko bolj umirjeno držo in željo po povezovanju.

Kako bo stranka ravnala po volilni nedelji, ni znano, ne gre pa zanemariti, da je prav Tonin v minulih dneh v enem od zapisov izrazil naklonjenost možnosti, da vlade ne bi vodil izvoljeni predstavnik, pač pa človek iz gospodarstva.