prom-dance Svet24.si

Maturantski ples lep spomin, a velik finančni ...

PP 3-feb21 Svet24.si

Zdrava malica ali kosilo regačico, malce ...

sola solarji bobo Necenzurirano

Strelski pohodi po šolah, ki jih ni bilo

brglez han Reporter.si

Ozadje kongresa SD: Kučan proti Hanu, glavna ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Raiven Njena.si

Raiven razgaljena na naslovnici?

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakaj so v Litvi razočarani nad oklepniki boxer, kakršne je naročil Matej Tonin

Deli na:
Zakaj so v Litvi razočarani nad oklepniki boxer, kakršne je naročil Matej Tonin

Nekdanji obrambni minister Matej Tonin - Foto: STA

V Litvi imajo slabe izkušnje z oklepniki boxer 8x8, kakšne je za Slovensko vojsko naročil prejšnji obrambni minister Matej Tonin.

»Kaj v resnici se dogaja z boxerjem: kupili smo volkove in dobili mačka v žaklju in to še lahko ponovimo,« je naslov članka na litovskem portalu Delfi. Ta baltska država je pred šestimi leti naročila enaka bojna vozila pehote kot pred kratkim Slovenija, zdaj pa odkrivajo napake.

Poimenovali so jih vilkus, kar v prevodu pomeni volk. Dobili so jih samo polovico od dogovorjenega, poleg tega so vseskozi na popravilu.

Največjo težavo predstavlja komunikacija med nemškim vozilom in izraelsko kupolo, saj njuna informacijska sistema nista usklajena. Zaradi tega se lahko zgodi, da oklepnik med streljanjem zgreši tarčo.

Foto: arhiv Reporterja - Litovski oklepnik vilkas je v praksi nemški bokser z izraelsko kupolo

Podobne težave utegnejo imeti tudi oklepniki, ki jih je naročila Slovenija, saj gre za natanko iste, kot jih je kupila Litva, razlika je le v pritrdilih za osebno orožje.

Obrambno ministrstvo bi zato lahko kupilo preverjena oklepna vozila, poleg tega bi bojno opremo iste kakovosti dobili za bistveno nižjo ceno.Pogovarjali smo se z obramboslovcem Klemnom Grošljem, ki pravi, da boxerje kupujejo države, ki so bogatejše, npr. Nemčija, Nizozemska, Velika Britanija in Avstralija, izjemi sta le Litva in Slovenija.

Grošelj nam je tudi razložil, kako so potekale priprave za nakup oklepnikov, ko je bil on državni sekretar na obrambnem ministrstvu v času vlade Marjana Šarca. Povedal nam je tudi, kaj bi bila boljša alternativa od nemških boxerjev.

Razkrivamo tudi, kdaj bo končana revizija, na podlagi katere se bo nato vlada odločila, ali bo vztrajala pri nakupu boxerjev ali pa plačala odpovedni penale in naročila ustreznejše oklepnike.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Reporter