Revija Reporter
Slovenija

Tonin "hrabro" priznal: Thompson ni na moji playlisti

M. K.

8. jun. 2020 17:06 Osveženo: 17:08 / 08. 6. 2020

Deli na:

Matej Tonin

Bobo

"Priznam… Marko Perković Thompson ni na moji 'playlisti'!" je na Facebooku zapisal obrambni minister in prvak NSi Matej Tonin.

Tonin piše, da se je šele v preteklih dneh seznanil s Thomsonoom in njegovo glasbo. Njegova reakcija? "Besedila teh pesmi, pozivi k večvrednosti hrvaškega naroda in odkrite grožnje z nasiljem so po moji oceni skrajno neprimerne in zavržne! Zato jim moramo v Sloveniji odreči domovinsko pravico."

"Morebitni Thompsonov koncert v Mariboru nikakor ne bo prispeval k umirjanju že tako pregretega ozračja v slovenski politiki in družbi. Niti ne bo prispeval k boljšim medsosedskim odnosom s sosednjo državo," meni Tonin.

Minister dodaja, da je organizacija koncerta postala prvovrstno politično vprašanje, "pozabljamo pa, da je v osnovi najprej eminentno pravno vprašanje".

Opozarja na odločitev upravnega sodišča, ki ni videlo ovir za prepoved koncerta. "Verjetno si nihče od nas ne želi, da bi koncert nezakonito prepovedali, potem pa bi Slovenija na podlagi pravnomočne sodbe slovenskega sodišča, pevcu morala izplačati odškodnino."

O interpelaciji proti notranjemu ministru Hojsu meni, da ne rešuje ničesar in da prinaša še večjo politično napetost in razdeljenost. "Če kaj, potem resnično potrebujemo posodobitev zakonskega okvira, ki bo jasneje določal ničelno toleranco do javnih pozivov k nestrpnosti, podpihovanju sovraštva in do promocije vseh oblik totalitarizmov."