sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin: Erjavec se vedno brani na način, "da zasmehuje in nas podučuje"

Deli na:
Tonin: Erjavec se vedno brani na način, "da zasmehuje in nas podučuje"

Foto: Bobo

Zunanji minister Karl Erjavec še vedno ni odgovoril na ključno vprašanje, "zakaj deluje v korist Hrvatov", je v odzivu na ministrovo novinarsko konferenco dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Ob tem se mu zdi zanimivo, da Erjavec vedno brani na način, "da zasmehuje in nas podučuje".

Tonin je v izjavi za medije v DZ danes opisal njegova razmišljanja o morebitnem ozadju izjav zunanjega ministra v zadnjem času. Prav "vrsta nepremišljenih, neodgovornih, nedržavotvornih izjav" je namreč eden od razlogov za interpelacijo zoper Erjavca, pod katero se je minuli teden podpisalo 26 poslank in poslancev.

Vodja poslanske skupine NSi je spomnil, da je Slovenija, ko je odblokirala Hrvaško v njenih pristopnih pogajanjih za EU, izgubila svojo prednost. Od takrat je bila arbitraža edino orodje Slovenije za pravično določitev meje, vendar pa ta način Hrvatom nikoli ni ustrezal. Zato je bilo od vsega začetka jasno, da bodo Hrvati skušali arbitražo zaustaviti, še preden postane model reševanja mejnih sporov na Balkanu, je pojasnil Tonin.

Tonin je ob tem spomnil na nekatere po njegovi oceni sporne izjave ministra Erjavca, ki naj bi nakazovale, da Sloveniji v postopku arbitraže dobro kaže - denimo na izjavo o dostopu Slovenije do odprtega morja, ki jo je podal za velenjsko regionalno televizijo.

Prav tako je opomnil na razkritje pogovorov nekdanjega slovenskega arbitra Jerneja Sekolca s slovensko agentko Simono Drenik z zunanjega ministrstva ter na Erjavčevo odsotnost v tem obdobju. Obenem pa je Tonin kritičen do nedavnih izjav zunanjega ministra, da bo v arbitraži "Karl zmagal".

Vprašati se je treba, kako bi slovenska javnost razumela takšno izjavo, če bi jo dal hrvaški zunanji minister, je opozoril Tonin. Najverjetneje bi jo razumela tako, da s to arbitražo nekaj ni v redu, da je kontaminirana in da ne poteka na pravičen način. Toninu se zato zdi "nenavadno, da tako izkušen minister, kot naj bi Karl Erjavec bil, podaja izjave, ki pritrjujejo hrvaškim argumentom".

Na tej podlagi si je Tonin, kot je pojasnil, tudi začel zastavljati dodatna vprašanja o razlogih za to, da "minister deluje v korist Hrvaške", denimo o njegovem vikendu v hrvaški Istri. Tudi v tem primeru je po njegovih besedah treba preiskati vsa ozadja, "če bi bil lahko to morda moment izsiljevanja druge države".

Vsa veleposlaništva in vsi drugi objekti, v katerih se zadržujejo visoki funkcionarji neke države, so po besedah Tonina namreč "potencialna tarča hrvaške obveščevalne službe". In to velja tudi za ministrov vikend, je pojasnil.

Če je minister pripravljen te stvari razkrivati in pojasnjevati, potem je bil po Toninovih besedah vendarle narejen korak naprej. Kljub vsemu pa ocenjuje, da vsak odgovoren in skrben lastnik v 13 letih v objekt verjetno tudi kaj vloži in kaj obnovi. Erjavec je namreč danes dejal, da za zdaj ni bilo potrebe po obnovi vikenda, ki ga je družina kupila leta 2003.