pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Todorić večino Agrokorja zastavil za 485-milijonsko posojilo

Deli na:
Todorić večino Agrokorja zastavil za 485-milijonsko posojilo

Foto: Arhiv Reporterja

Agrokor je dobil 485 milijonov evrov visoko posojilo, ki ga potrebuje za prevzem Mercatorja. Denar je Ivici Todoriću dalo približno 50 vlagateljev iz Kanade, ZDA, Evrope in Azije, a je ta zanj moral zastaviti večino Agrokorja, danes pišejo Finance.

To pomeni, da bo Todorić ostal brez deleža v Agrokorju, če ne bo plačeval posojila in če po konsolidaciji trgovske dejavnosti, predvidoma še v letu 2016, zainteresiranim vlagateljem ne bo ponudil delnic Agrokorja v javni prodaji delnic (IPO), nadaljuje časnik.

Približno 50 vlagateljev, nekateri so že bili lastniki Agrokorjevih obveznic, je kupilo skupaj za 485 milijonov evrov obveznic z možnostjo zamika plačila obresti (PIK - payment in kind), in sicer v prodaji, ki jo je organizirala Deutsche Bank. Gre za tvegan instrument, h kateremu naj bi se podjetja zatekla, če na trgu res ni drugih možnosti financiranja, dodaja časnik.


Še vedno pa ni znano, kaj to pomeni za načrtovani Agrokorjev prevzem 53-odstotnega deleža Mercatorja. Po navedbah Financ viri blizu hrvaškega koncerna pravijo, da lahko Mercator plačajo 'danes', a je prodaja še vedno odvisna predvsem od Mercatorjevih upnikov.

Pogajanja o skupnem reprogramu obveznosti Mercatorja in Agrokorja po navedbah časnikovih virov tečejo prepočasi, saj bi moral biti sporazum sklenjen do konca maja. Tako je pričakovati, da se bo sporazum še enkrat podaljšal, predvidoma do jeseni.

Medtem se je v torek oglasila bonitetna agencija Moody's, ki je napovedala, da bo prevetrila bonitetno oceno Agrokorja z možnostjo njenega znižanja. To se je zgodilo po predhodni Agrokorjevi najavi, da bo njen novo ustanovljeni holding SPV2 izdal za 475 milijonov evrov obveznic PIK za izpolnjevanje načrtov korporacije, med katerimi je tudi prevzem Mercatorja, so sporočili iz agencije.