severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

Todorić: Mercatorja mi ne prodate, jaz vam prodam Konzum

Deli na:
Todorić: Mercatorja mi ne prodate, jaz vam prodam Konzum

Foto: Arhiv Reporterja

Predsednik uprave in večinski lastnik hrvaškega koncerna Agrokor Ivica Todorić je v pogovoru za današnji Jutarnji list dejal, da je Konzum pripravljen prodati Mercatorju, če bi ga ta primerno plačal. Kot je poudaril, je združevanje Mercatorja in Agrokorja oziroma njegovega trgovskega dela namreč dobra zgodba za celotno regijo.

"Prepričan sem, da v regiji ni večje in močnejše logike od tiste, da bi omenjeni družbi morali združiti", je na vprašanje, ali je obupal od Mercatorja ali pa ima zgodba o združevanju Mercatorja in Konzuma prihodnost, odgovoril Todorić.

Kot je pojasnil, so vsi izračuni, ki so jih pripravili najboljši svetovalci, potrdili neverjetne sinergije skupne družbe. Todorić je prepričan, da združitev ne bi bila dobra samo za družbi in njune dobavitelje, temveč tudi za obe državi. "To je preprosto tako dobra zgodba, da se ne sme in ne more zanemarjati," je prepričan Todorić.

Po njegovih besedah bi v primeru združitve Mercatorja in Agrokorja imeli vsi dobiček. "Slovenija in njene banke bi dobile pomemben denar, dobaviteljem bi se odprli večji trgi, lastniki Mercatorja bi postali bolj učinkoviti," je dejal Todorić.


V Agrokorju so po Todorićevih besedah že zdavnaj dojeli, da ne bo mogoče tekmovati z globalnimi tekmeci, če bodo ostali zgolj na Hrvaškem. Zato so nekatera od njihovih podjetij začela poslovati v državah v regiji, kjer so postala tudi vodilna podjetja, je dejal Todorić in spomnil, da Agrokor v regiji zaposluje približno 40.000 ljudi.

Todorić je še zatrdil, da Agrogor redno plačuje svoje dobavitelje. "Vsi vedo, da Agrokor plačuje," je dejal. Na vprašanje glede odnosov s hrvaško državo pa je odgovoril z vprašanjem: "Kdo bi lahko imel vlado bolj rad kot jaz? Kdo bi si lahko bolj kot jaz želel, da bi vlada uspela? Če bodo oni propadli, bom z njimi propadel tudi jaz. Če bodo bonitetne agencije znižale ocene državi, jo bodo tudi meni."

Ob tem je Todorić zatrdil, da pri poskusih prevzema Mercatorja niso iskali pomoči pri hrvaški državi. "Ne verjamem, da bi nam pomagali, tudi če bi jih za to prosili," je dejal in dodal, da so pri poskusih prevzema Mercatorja sledili poslovni logiki in da posebne podpore od države pri tem ne potrebujejo.

Proces prodaje več kot polovice Mercatorja hrvaškemu koncernu se je resneje začel lani poleti. Potem ko se Agrokor s konzorcijem prodajalcev ni uspel dogovoriti ničesar, je 7. februarja umaknil ponudbo za odkup 52,10-odstotnega deleža deleža Mercatorja v lasti bank, skupine Pivovarna Laško in NFD Holdinga, v kateri je za delnico trgovske družbe ponujal 221 evrov. V Agrokorju so menili, da bi proces prodaje lahko trajal še zelo dolgo, pri čemer možnost uresničitve transakcije pod zadovoljivimi pogoji ni zagotovljena.