klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To sta zvesti psički, ki sta na ledeni gori rešili življenje ponesrečenemu Roku (VIDEO)

Deli na:
To sta zvesti psički, ki sta na ledeni gori rešili življenje ponesrečenemu Roku (VIDEO)

Psička Šaka je vestno čakala ob Roku, bila je utrojena, a nepoškodovana. - Foto: PU Kranj

Policisti še niso končali preiskave torkove domnevne nesreče pod Blegošem, saj še niso uspeli govoriti s poškodovanim moškim, ki so ga v sredo našli s pomočjo njegove psičke. Reševalci so v daljavi najprej opazili premike psičke in se nanje odzvali ter tako pravočasno našli tudi pogrešanega, ki je bil že močno podhlajen.

Kot je prepričan predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos, je psička Šaka odigrala zelo pomembno vlogo pri tem, da so planinca pravočasno našli. Iskalno akcijo, ki se je začela že v torek zvečer in se nadaljevala v sredo, je oteževala slaba vidljivost, saj je bilo območje zavito v meglo, pogrešani pa je bil oblečen v siva oblačila. Tako so reševalci najprej v daljavi opazili gibanje psa in predvidevali, da bi bil ob njem lahko tudi pogrešani.

Na ta način so lahko pravočasno locirali pogrešanega. Lokacijo, kjer so ga našli, bi sicer kasneje v vsakem primeru preiskali, saj je bila na območju, predvidenem za iskanje. Vendar pa je bil ponesrečenec že precej podhlajen, zato je štela vsaka ura ali celo minuta in bi bilo lahko podaljšanje iskanja zanj usodno.

Foto: PU Kranj - Obe psički sta že na varnem, Rok pa je pristal v bolnišnici.

Kot razmišljajo reševalci, je psička Šaka svojega gospodarja morda obvarovala tudi pred napadom zveri, ki se nahajajo na tem območju, in tako pripomogla k temu, da je poškodovani preživel noč. Njegova druga psička Missy se je medtem vrnila k avtomobilu, kjer so jo reševalci prav tako nepoškodovano našli že v torek. Kot sklepajo reševalci, je ravnanju psičk botroval njun karakter oziroma pasemske značilnosti.

Policisti preiskave dogodka še niso končali, saj s oškodovanim planincem, ki so ga s helikopterjem prepeljali na zdravljenje v ljubljanski univerzitetni klinični center, še niso uspeli opraviti razgovora. Kaže pa, da je šlo za nesrečo in da je padel oziroma zdrsnil pri sestopu z Blegoša.

39-letni planinec iz Poljanske doline se je namreč svojcem nazadnje oglasil v torek ob 14. uri pred sestopom. Pogrešanega so poskušali najti že v torek zvečer, vendar je bila iskalna akcija med 20. in 2. uro neuspešna.

V večjem obsegu je iskalna akcija, v kateri je sodelovalo več kot 30 gorskih reševalcev, vodnikov reševalnih psov in policistov, stekla v sredo zjutraj. Iskanje je potekalo na zelo zahtevnem, velikem, strmem in pomrznjenem terenu, ki ga je na višini nad 1400 metrov močno oviralo tudi zelo slabo vreme, in sicer gosta megla ter močan veter.

Na težkem terenu je skoraj vsak iskalec prehodil do deset kilometrov. Pregledali pa so markirane poti, bližnjice in brezpotja. Pogrešanega so s pomočjo psičke našli nekaj po 13. uri na povsem drugem koncu, v Javorjevi dolini tik nad vasjo Volaka.