Revija Reporter
Slovenija

To so teorije zarote, ki so zapeljale Slovence: čipi v cepivih, globalna judovska zarota, venetski izvor slovenščine in druge norosti

M. M.
4 1.084

14. mar. 2023 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

»Poskušam zbrati nekatere najbolj razširjene teorije zarot pri nas. Prosim dopolnite seznam, če poznate še kakšno,« je fizik in filozof Sašo Dolenc pozval svoje sledilce na facebooku.

»Teorije zarote so običajno opredeljene kot prepričanja, da obstajajo skrite sile ali skupine ljudi, ki vplivajo na dogodke in situacije, da bi zadovoljile svoje lastne interese in škodile skupnemu javnemu interesu,« je opisal predmet svoje raziskave.



Za začetek je sam objavil seznam nekaterih najbolj popularnih teorij. Ena teh je tista razvpita o izvoru koronavirusa, ki naj bi bil umetno ustvarjen v laboratoriju v Wuhanu na Kitajskem in namerno ali nenamerno izpuščen v svet.

Popularni sta tudi teoriji, da cepiva vsebujejo mikročipe ali nanodelce, ki omogočajo sledenje ljudi ali nadzor njihovih misli in vedenja, in da nova mRNK cepiva spreminjajo človeški DNK in povzročajo genske mutacije ali bolezni. Za povrh naj bi farmacevtska industrija sodelovala pri ustvarjanju ali širjenju smrtonosnih virusov (npr. HIV/AIDS, SARS-CoV-2) z namenom prodaje cepiv in zdravil.

Za aktualno vojno v Ukrajini so mnogi prepričani, da je del načrta zahodnih sil za oslabitev Rusije in prevzem nadzora nad njenimi naravnimi viri. Spet drugi trdno verjamejo, da je vojna v Ukrajini del načrta Izraela za destabilizacijo regije in odvračanje pozornosti od palestinskega vprašanja.

Podnebne spremembe spremlja plejada teorij zarote, glavna pa je, da so spremembe (če do njih sploh prihaja) naravni cikel in ne posledica človekovega delovanja, znanstveniki pa naj bi prikrivali ali ponarejali podatke, da bi prikrili luknje v svojih teorijah in zanikali alternativne razlage.

Že kar stare so teorije zarote o kemtrejlih (izpustih letal), ki naj bi bili del velikega načrta za nadzor vremena, zastrupljanje ljudi, spreminjanje podnebja, povzročanje bolezni  ali manipuliranje misli.

Izključno slovenska je teorija o starodavnem izvoru slovenščine, ki naj bi se razvila iz venetščine, ki naj bi jo znanstveniki nalašč prikrivali oziroma nočejo priznati teorije.