stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To so "rdeče" regije in občine, med katerimi bo gibanje od jutri omejeno

Deli na:
To so "rdeče" regije in občine, med katerimi bo gibanje od jutri omejeno

Od polnoči se omejuje zbiranje na 10 ljudi, v regijah, ki so zaradi števila okužb na rdečem seznamu, pa je zbiranje popolnoma prepovedano. Prebivalcem iz rdečih regij bo prepovedan prehod v druge regije. So pa določene izjeme, med njimi tranzit in koriščenje že rezerviranih turističnih namestitev, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Hojs je na novinarski konferenci predstavil dva odloka, ki ju je vlada v sredo sprejela za zamejevanje širjenja epidemije.

S spremembo odloka o zbiranju ljudi se prepove zbiranje več kot 10 ljudi. V statističnih regijah, ki so na rdečem seznamu, pa je od petka splošna prepoved zbiranj, shodov, porok, druženj, vključno z verskimi obredi ne glede na že predhodno pridobljeno pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je pojasnil.

Izjeme so posamične prireditve oz. enkratni dogodki, ki že imajo predhodno pozitivno mnenje NIJZ, na pa tiste prireditve, ki imajo pozitivno mnenj NIJZ za obdobje, na primer kinematografi, je povedal.

Odlok omejuje druženja povsod, ne le na javnih prostorih. Tako je prepovedano zbiranje tudi v zasebnih prostorih, kar pa ne pomeni, da bo policija vdirala v stanovanja, je jasen Hojs. Policija bo tako prišla na zasebna druženja, ko jih bodo poklicali zdravstveni inšpektorji, ti pa večinoma pridejo po prijavi občana.

Z odlokom o začasni delni omejitvi gibanja pa omejujejo gibanje iz statističnih regij, ki so obarvane z rdečo. Tisti prebivalci, ki živijo v oranžnih, te prepovedi nimajo in torej lahko prehajajo tudi v rdečo regijo, a jim Hojs te premike vseeno odsvetuje.

Pri tem so določene izjeme za prehajanje regij, kot so prihod in odhod na delo, izvajanje kmetijske dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana, dostop do lekarn, zdravstvenih storitev in bolnišnic.

Iz rdeče v oranžno regijo lahko posameznik preide tudi, če je lastnik nepremičnine v oranžni regiji. Poleg tega je med izjemami tudi tranzit v drugo državo, torej lahko posameznik potuje skozi rdeče regije do meje s sosednjimi državami. Tisti, ki imajo do danes že rezerviran dopust, bodo tudi lahko prehajali rdeče regije, to pa velja za vse turistične rezervacije, ne glede na to, če se plačajo z boni.

Kljub temu pa Hojs poziva vse, ki lahko prestavijo ali odpovedo turistično rezervacijo, naj to zaradi epidemiološke situacije v državi tudi storijo.

Prehajanje je prepovedano tudi med samimi rdečimi regijami, za uveljavljanje izjem pa bo bodo potrebna dokazila, tako kot je to veljalo spomladi za prehajanje mej občin.

Dovoljeno bo tudi prehajanje regije za urejanje in obisk grobov, a tudi to Hojs odsvetuje, če se lahko preloži na poznejše obdobje.

Prehajanje je prepovedano tudi med samimi rdečimi regijami, za uveljavljanje izjem pa bo bodo potrebna dokazila, tako kot je to veljalo spomladi za prehajanje mej občin.

Prehode bo nadzorovala policija. Hojs se zaveda, da ne bo mogoče popolnoma zapreti povezav, nadzor bo naključen. Tako bodo na cestah in avtocestah naključno ustavljali vozila in pregledovali dokumente. Načrtovano je, da bodo v petek samo izdajali opozorila, nato pa tudi kazni, ki so predvidene v zakonu o nalezljivih boleznih in znašajo za posameznika od 200 do več tisoč evrov.

V odloku je po besedah notranjega ministra tudi možnost, da župani sami urejajo aktivnosti v svoji občini, ki vključujejo zbiranje ljudi. Tako lahko denimo župan iz regije na oranžnem seznamu odloči, da se v občini začasno zaprejo kinodvorane, gledališča itd.

Po ministrovih besedah se nič ne spreminja na področju prehajanja državnih meja. Tako je nemoteno prehajanje meje s sosednjimi državami, razen z Madžarsko, ki je omejila prehode na tranzit in dvolastnike zemljišč.

Kot je včeraj pojasnil premier Janez Janša se trenutno sedem od 12 statističnih regij po številu okužb glede na 14-dnevno pojavnostjo uvršča na rdeči seznam, pet regij pa se uvrša na rumeni seznam. Na rdečem seznamu so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija. Vlada je sprejela nekatere ukrepe, ki bodo veljali po celotni državi.

Med občinami, ki jih bodo novi ukrepi prizadeli, so mestne občine Ljubljana, Celje, Velenje, Novo mesto, Kranj, Slovenj Gradec ...

STA objavlja seznam regij na rdečem seznamu in 117 občin, ki sodijo v te regije. Razvrščene so po abecednem vrstnem redu.

Gorenjska (18 občin):

Bled
Bohinj
Cerklje na Gorenjskem
Gorenja vas - Poljane
Gorje
Jesenice
Jezersko
Kranj
Kranjska Gora
Naklo
Preddvor
Radovljica
Šenčur
Škofja Loka
Tržič
Železniki
Žiri
Žirovnica

Jugovzhodna Slovenija (21 občin):

Črnomelj
Dolenjske Toplice
Kočevje
Kostel
Loški Potok
Metlika
Mirna
Mirna Peč
Mokronog - Trebelno
Novo mesto
Osilnica
Ribnica
Semič
Sodražica
Straža
Šentjernej
Šentrupert
Škocjan
Šmarješke Toplice
Trebnje
Žužemberk

Koroška (12 občin):

Črna na Koroškem
Dravograd
Mežica
Mislinja
Muta
Podvelka
Prevalje
Radlje ob Dravi
Ravne na Koroškem
Ribnica na Pohorju
Slovenj Gradec
Vuzenica

Osrednjeslovenska (25 občin):

Borovnica
Brezovica
Dobrepolje
Dobrova - Polhov Gradec
Dol pri Ljubljani
Domžale
Grosuplje
Horjul
Ig
Ivančna Gorica
Kamnik
Komenda
Ljubljana
Log - Dragomer
Logatec
Lukovica
Medvode
Mengeš
Moravče
Škofljica
Šmartno pri Litiji
Trzin
Velike Lašče
Vodice
Vrhnika

Posavska (6 občin):

Bistrica ob Sotli
Brežice
Kostanjevica na Krki
Krško
Radeče
Sevnica

Savinjska (31 občin):

Braslovče
Celje
Dobje
Dobrna
Gornji Grad
Kozje
Laško
Ljubno
Luče
Mozirje
Nazarje
Podčetrtek
Polzela
Prebold
Rečica ob Savinji
Rogaška Slatina
Rogatec
Slovenske Konjice
Solčava
Šentjur
Šmarje pri Jelšah
Šmartno ob Paki
Šoštanj
Štore
Tabor
Velenje
Vitanje
Vojnik
Vransko
Zreče
Žalec

Zasavska (4 občine):

Hrastnik
Litija
Trbovlje
Zagorje ob Savi