sanja ajanović hovnik Svet24.si

Janša prvi potegnil potezo glede ministrice ...

dorothy-hoffner-med-skokom-s-padalom Svet24.si

Foto: Pri 104 letih skočila s padalom

Danijel Bešič Loredan Necenzurirano

Kako so pod Bešičem Loredanom delili koncesije ...

mojca megusar tw Reporter.si

Vse pod kontrolo: kako je Janševa osebna tajnica ...

guardiola ibrahimovic Ekipa24.si

Guardiola me je opozoril, naj na trening ne pridem...

nejc-krevs Odkrito.si

Nejc Krevs: BLIŠČ IN BEDA

doncic Ekipa24.si

"Dajte mi denar!" Dončić s to mojstrovino ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To so predstavniki zaposlenih v novem svetu RTVS

Deli na:
To so predstavniki zaposlenih v novem svetu RTVS

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Zaposleni na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) so v četrtek na neposrednih volitvah v novi svet javnega zavoda izvolili pet svojih predstavnikov. To so Gregor Drnovšek, Aleksander Hribar, Boštjan Ogris, Robert Pajek in Luka Zebec, so sporočili iz sveta delavcev RTVS.

Po določbah novele zakona o RTVS zaposleni v svet izberejo šest članov, za šestega je že v torek svet delavcev RTVS izvolil nekdanjo varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Ilinko Todorovski. Skupaj je bilo doslej imenovanih 14 od 17 članov sveta, kot jih predvideva zakonska novela.

Zaposleni na RTVS pa so v četrtek za obdobje štirih let za svojega predstavnika za področje informativne dejavnosti izvolili Gregorja Drnovška, za področje kulturno-umetniške dejavnosti za obdobje dveh let Aleksandra Hribarja, za področje razvedrilno-športne dejavnosti za obdobje dveh let Boštjana Ogrisa, za tehniko, kamor sodijo tudi oddajniki in zveze, za obdobje štirih let Roberta Pajka in za digitalni razvoj za obdobje štirih let Luka Zebca, izhaja iz sklepa volilne komisije RTVS. Mandati izvoljenih začnejo veljati, ko je svet konstituiran.


Ustavno sodišče je sicer v ponedeljek začasno zadržalo izvrševanje dela 23. ter 24. in 25. člena novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave. Postopki konstituiranja novih organov sicer lahko tečejo, zadržano pa je končno konstituiranje sveta.

Nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič je za STA pojasnil, da je ustavno sodišče s tem, ko je zadržalo del novele zakona o RTVS, a obenem dovolilo konstituiranje novega sveta zavoda, ustvarilo pravno negotovost. Zadržan namreč ni bil tisti člen v noveli, po katerem je novi svet zavoda konstituiran, ko je vanj imenovanih devet svetnikov, kar se je zgodilo v sredo. Prav tako ni bil zadržan člen v noveli, ki pravi, da po konstituiranju novega sveta prenehajo opravljati delo programski in nadzorni svet ter nanju vezani odbori.

Tako ima ta trenutek pravno podlago za obstoj samo novi svet zavoda, ki pa nima pravne podlage za dejansko delovanje. Stari programski in nadzorni svet sta s tem ostala brez pravne podlage za svoje delovanje in obstoj, je opozoril Ribičič.