klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To so poslanske dvoživke na dveh stolčkih: največ jih je iz SDS

Deli na:
To so poslanske dvoživke na dveh stolčkih: največ jih je iz SDS

Janez Janša in Žan Mahnič v DZ - SDS ima največ poslancev, ki so bili izvoljeni za občinske svetnike, med njimi je tudi Mahnič. - Foto: STA

Na lokalnih volitvah so nastopili tudi mnogi poslanci, kar 25 med njimi jih je bilo izvoljenih za občinske oziroma mestne svetnike. Največ takšnih »dvoživk« je v poslanski skupini SDS

Iz SDS so bili v občinske svete izvoljeni Branko Grims (Kranj), Zoran Mojškerc (Logatec), Žan Mahnič (Gorenja vas-Poljane), Jelka Godec (Šentjur), Dejan Kaloh (Maribor), Franc Rosec (Šoštanj), Zvonko Černač (Postojna), Karmen Furman (Slovenska Bistrica), Rado Gladek (Trzin), Alenka Helbl (Radlje), Janez Magyar (Lendava), Jožef Jelen (Mozirje), Alenka Jeraj (Ig), Franci Kepa (Trebnje), Danijel Krivec (Bovec) in Tomaž Lisec (Sevnica). Magyar se je prebil tudi v drugi krog za župana, medtem ko Godčeva, Kaloh, Rosec in Mojškerc pri tem niso bili uspešni.

Nekaj svetnikov je tudi v Gibanju Svoboda: Borut Sajovic (Tržič), Janja Sluga (Laško) in Sandra Gazinskovski (Kranj). Za občinske svetnike je bila izvoljena tudi polovica poslancev NSI: Janez Cigler Kralj (Komenda), Vida Čadonič Špelič (Novo mesto), Janez Žakelj (Žiri) in Iva Dimic (Cerknica). Med poslanci SD sta bili za svetnici izvoljeni Bojana Muršec (Ruše) in Meira Hot (Piran), v Levici pa nihče.

Veliko več jih je kandidiralo, a niso bili izvoljeni, večinoma so nastopali na zadnjih mestih kot podporniki. Takih je največ v Gibanju Svoboda: v Ljubljani niso bili izvoljeni Urška Klakočar Zupančič, Lucija Tacer, Martin Premk in Lenart Žavbi, v Mariboru Andreja Rajbenšu, Rastislav Vrečko, Martin Marzidovšek in Lena Grgurevič, v Kopru Tamara Kozlovič in Mateja Čalušič, v Kranju Andreja Kert, v Novem mestu Jožica Derganc, v Celju Miha Lamut, v Murski Soboti Tine Novak in Novi Gorici Mirjam Bon Klanjšček.

Prav tako niso bili izvoljeni Teodor Uranič (Trbovlje), Gašper Ovnik (Zagorje), Vera Granfol (Gornja Radgona), Nataša Bogovič Avšič (Brežice), Alma Intihar (Radovljica), Robert Janev (Izola), Darko Krajnc (Lendava), Tereza Novak (Logatec), Monika Pekošak (Domžale), Aleš Rezar (Polzela), Katarina Štravs (Kranjska Gora), Sara Žibrat (Ljutomer) in Andreja Živic (Sežana).

Iz SDS niso bili izvoljeni za svetnike: Andrej Hoivik (Škofja Loka), Suzana Lep Šimenko (Videm pri Ptuju) in Jožef Lenart (Ptuj). V SD so bili neuspešni Soniboj Knežak (Hrastnik), Jonas Žnidaršič (Ljubljana), Predrag Baković (Kočevje) in Jani Prednik (Ravne), v Levici pa Matej Tašner Vatovec (Koper), Miha Kordiš (Škofja Loka) ter Tatjana Greif in Nataša Sukič (Ljubljana), slednja je kandidirala tudi za županjo Ljubljane.

Poleg poslancev so se za občinske svetnike potegovali tudi nekateri ministri in državni sekretarji, izvoljena sta bila Marko Koprivc v Ljubljani in Vesna Humar v Novi Gorici, ki se bosta morala odločiti, ali bosta še naprej državna sekretarja ali pa raje mestna svetnika.

Te dileme nimajo ministri Matjaž Han in Dominika Švarc Pipan iz SD ter Luka Mesec in Asta Vrečko iz Levice, prvi je nastopal v Radečah, drugi trije pa v Ljubljani. Prav tako tudi državni sekretarji, kot so Dejan Židan (Murska Sobota), Igor Šoltes (Ljubljana), oba iz SD, ter Dan Juvan (Ljubljana) in Marko Rusjan (Nova Gorica) iz Levice.