kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To so nemške rakete, ki jih kupuje Slovenija

Deli na:
To so nemške rakete, ki jih kupuje Slovenija

Sistem protizračne obrambe Iris-T - Foto: diehl.com

Ministrstvo za obrambo je z nemškim zveznim ministrstvom za obrambo sklenilo programski dogovor o sodelovanju pri nabavi sistema iris-T SLM, na podlagi katerega bo država od nemškega proizvajalca Diehl Defence GmbH kupila sistem zračne obrambe srednjega dosega, so sporočili z ministrstva.

Ob tem so spomnili, da je Slovenija ob robu srečanja ministrov zveze Nato oktobra lani s 14 državami podpisala pismo o nameri za vključitev v pobudo za zaščito evropskega neba, katere pobudnica je bila Nemčija, od julija letos pa v njej sodeluje 19 evropskih držav. Slovenija je prva izmed 19 članic pobude, ki je z Nemčijo podpisala programski dogovor za nakup sistema iris-T SLM.

Avgusta letos je bil nato podpisan memorandum o soglasju o skupnem javnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru ESSI (European Sky Shield Initiative Memorandum of Understanding - ESSI MOU), ki predstavlja podlago za vzpostavitev mehanizma skupnega javnega naročanja sistemov zračne obrambe, so pojasnili na ministrstvu.

Na podlagi memoranduma lahko zainteresirane države sklepajo ločene programske dogovore za konkretne projekte, v katerih bodo opredeljene finančne obveznosti, osrednji naročnik, opredeljen v ESSI MOU, pa bo pooblaščen za izvajanje konkretnih programskih pogodb.Dogovor je v imenu ministrstva podpisal državni sekretar Damir Črnčec.

Po neuradnih informacijah Dela se je Slovenija za nakup dveh sistemov iris-T dogovorila junija letos, po takratnih informacijah naj bi bila pogodba vredna 200 milijonov evrov. Gre za sistem, ki s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do 40 kilometrov. Rakete so vodene z GPS-sistemom in lahko dosežejo cilje do višine 20.000 metrov.

Po poročanju časnika je Nemčija dva sistema iris-T poslala v Ukrajino, po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva pa je učinkovitost raket presegla pričakovanja s stoodstotnim učinkom.