Revija Reporter
Slovenija

To podjetje je zlata jama zdravstvene dobaviteljice Diane Dimnik: v 20 letih je prejelo četrt milijarde evrov od javnega zdravstva!

Nenad Glücks
22 8.912

21. jan. 2024 6:00 Osveženo: 7:17 / 21. 1. 2024

Deli na:

Diani Dimnik je poslovno pot utiral oče Božo Dimnik, razvpiti lobist v slovenskem zdravstvu.

Mediaspeed

Firma Mediasi v lasti Diane Dimnik z dobavami slovenskemu zdravstvu ustvarja ogromne dobičke, samo premoženje Dimnikove je po oceni revije Finance Manager vredno že 54,5 milijona evrov.

Mediasi (direktor je Matjaž Sušec) je za Dimnikovo prava zlata jama. Je del Holdinga Finforti, ki ima v lasti še več njenih podjetij. Omrežje je razvidno iz portala ebonitete.si, ki razkriva podatke o lastnikih, zastopnikih, lastniških povezavah, poslovanju. Dobiček Mediasija v letu 2022 je bil kar 3,72 milijona evrov, kar je pol milijona več kot leto prej. V prvem kovidnem letu 2020 pa so dosegli dobiček 3,8 milijona evrov.

Predlanski prihodki (lanski še niso objavljeni) so znašali 24,3 milijona evrov, torej nekaj več kot leto prej (23,5 milijona evrov). Pri tem kar okoli 90 odstotkov vsega prometa Dimnikova ustvari pri poslovanju z ustanovami slovenskega javnega zdravstva (prodajajo tudi na Hrvaškem). Prenesenega čistega dobička se je do konca leta 2022 nabralo že 7,37 milijona evrov.

Glede na evidenco erarja je Mediasi od leta 2003 od javnega zdravstva prejel že skoraj četrt milijarde evrov! Natančneje 245,7 milijona.

Glede na evidenco erarja je Mediasi od leta 2003 od javnega zdravstva prejel že skoraj četrt milijarde evrov! Natančneje 245,7 milijona. Od tega so daleč največ zaslužili pri prodaji UKC Ljubljana (64,7 milijona evrov), Onkološkem inštitut Ljubljana (34,1 milijona evrov) in UKC Maribor (29,4 milijona evrov).

Njihov prodajni asortiment je zelo širok. Bolnišnicam prodajajo zdravila, živila za posebne zdravstvene namene, medicinske pripomočke in zagotavljajo servisno službo za vse njihove medicinske pripomočke. Ravno servisiranje je pogosto še bolj dobičkonosno kot sama dobava, pa še podjetje ima za dolga leta vnaprej posel zagotovljen.

Pred leti je razlagala, da ni klasična menedžerka, pač pa je po duši zdravnica. Po študiju medicine v Sloveniji je v Nemčiji opravila dve leti specializacije in doktorat iz medicine. A po vrnitvi domov, še v obdobju nekdanje države, po njenih besedah ni dobila mesta specializantke, in to kljub študentski Prešernovi nagradi, nemškemu doktoratu in znanju petih svetovnih jezikov. Zato ji je oče Božo Dimnik svetoval, naj odpre podjetje za dobavo medicinskih pripomočkov …

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24