sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"To početje Hrvaške je nesprejemljivo"

Deli na:
"To početje Hrvaške je nesprejemljivo"

Foto: Reuters

Ministrstvo za notranje zadeve je že aktiviralo pomožno policijo, prav tako se že črpa blagovne rezerve, je na novinarski konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Boštjan Šefic. Odločitev Hrvaške o preusmerjanju beguncev je za slovensko vlado v neskladju s pravili EU in schengena, še pravi Šefic.

Pomožna policija bo angažirana predvsem pri varovanju prevozov in v nastanitvenih centrih, kjer bodo skrbeli za red in varnost, je pojasnil Šefic, ki poudarja, da situacijo vseskozi spremljajo in se ji prilagajajo. Slovenska policija je aktivirala tudi že posebno policijsko enoto.

Ministrstvo je ostro nastopilo do odločitve Hrvaške, da migrantov ne bodo več registrirali, ampak jih bodo organizirano preusmerjali proti Madžarski in Sloveniji. Ta odločitev slovensko vlado izjemno skrbi, pravi Šefic.

"Tak pristop in tak način ni v skladu z nobenimi pravili EU, kaj šele s pravili schengenskega sistema, v katerega želi Hrvaška vstopiti. Takšen nekontroliran proces predstavlja za slovenske organe, v prvi vrsti za policijo, izjemen izziv," je bil Šefic kritičen do hrvaške določitve.

Zaradi te odločitve Hrvaške mora Slovenija svoje aktivnosti dodatno intenzivirati. Po besedah Šefica za zdaj kaže, da bo najbolj obremenjen sprejemni center tisti v Brežicah. Proti temu območju že prihajajo nove, manjše skupine ljudi, večinoma jih sestavlja 15 do 20 migrantov. Nekaj ljudi v Slovenijo prihaja tudi zunaj tega območja, je dodal Šefic.

Po zelo nezanesljivih informacijah naj bi v prihodnjih 24 urah v Slovenijo prišlo še okoli 1000 ljudi, predvsem iz smeri Zagreba, torej proti Brežicam, je še razložil Šefic.

O prekinjeni železniški povezavi na Dobovi je Šefic dejal, da so to morali storiti, "ker so na Hrvaškem vkrcavali na vlake brez vsakršnega nadzora". To je z vidika Hrvaške kot članice EU iz izhajajoč vseh obveznosti najmanj nesprejemljivo, je ocenil Šefic.

Sicer pa vse aktivnosti po besedah Šefica potekajo zelo intenzivno, a dobro. Zaenkrat ni bilo še nobenih neobvladljivih situacij. Tudi prevozi potekajo tekoče, prav tako je dobro sodelovanje s Slovenskimi železnicami, je še bilo slišati. Del blagovnih rezerv so že sprostili, predvsem ležišča. Del rezerv bodo sprostili še danes, tako da bodo vse lokacije ustrezno oskrbljene, je povedal državni sekretar.

Vendar pa je vse dogajanje že vplivalo na nekatere posameznike in organizacije, ki so odpovedali uporabo že potrjenih nastanitvenih zmogljivosti. Te vrzeli bodo popolnili, a jim to jemlje kar nekaj energije in časa, improvizacija je izjemno naporna, je še podaril.