Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je sedmerica, ki se po Šarcu poteguje za županstvo Kamnika

Deli na:
To je sedmerica, ki se po Šarcu poteguje za županstvo Kamnika

V občini Kamnik, kjer se je z županskega stolčka po junijskih državnozborskih volitvah poslovil aktualni premier Marjan Šarec, se za njegovo nasledstvo obeta pester boj. Kandidaturo je doslej napovedalo sedem kandidatov, med njimi aktualna podžupana in bivši župan, med temami v kampanji pa bo v ospredju gotovo tudi turizem.

Šarca, ki je v Kamniku županoval od leta 2010, je zaradi nezdružljivosti poslanske z župansko funkcijo po junijskih volitvah začasno nadomestil tamkajšnji podžupan, 37-letni Igor Žavbi. Podpredsednik Liste Marjana Šarca je tudi predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno v Tuhinju, po izobrazbi pa gostinski tehnik. Kot je dejal ob predstaviti svoje kandidature, so v minulem mandatu uspeli uresničiti številne projekte, v naslednjem pa občino čaka še ogromno dela. Na prvem mestu je izpostavil gradnjo nove Osnovne šole Frana Albrehta ter gradnjo težko pričakovanega športnega igrišča, poleg tega pa bo treba poskrbeti za 400 kilometrov cest, ki so v zelo slabem stanju.

Tudi drugi kamniški podžupan, 34-letni Matej Slapar iz NSi, je že predstavil svojo kandidaturo. Poudaril je, da njegov program sloni na petih glavnih stebrih, to so močno gospodarstvo, turizem, kmetijstvo, mladi in mlade družine ter kakovost bivanja. V zadnjem mandatu je bil s skupino sodelavcev pobudnik za ustanovitev Podjetniškega kluba Kamnik in KIKštarterja, vodil in koordiniral je aktivnosti za sprejetje strategije razvoja in trženja turizma v občini. Pred štirimi leti je s približno devetimi odstotki prejetih glasov zasedel tretje mesto.

Pred njega se je takrat s približno 17,5 odstotka podpore uvrstil aktualni kamniški svetnik Dušan Papež. S podporo njegove liste, ki ima štiri svetnike, je letošnji županski program predstavil na Veliki planini, katere ljubitelj je. Prepoznavnost si je predsednik Kluba gorskih tekačev pridobil tudi z organizacijo evropskega in svetovnega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino. Leta 1958 rojeni samostojni podjetnik potencial kamniške občine vidi v turizmu in športu, napoveduje pa še ureditev središča Kamnika, dvig lokalne samooskrbe ter skrb za varno in aktivno starost.

Da bo turizem ena od osrednjih tem predvolilne kampanje, bo gotovo poskrbel tudi podjetnik Matjaž Zorman, lastnik Slovenia Eco Resorta v Godiču. Zorman bo kandidiral kot neodvisen kandidat, ga pa podpira SDS. Njegova vizija je iz Kamnika ustvariti evropsko prestolnico glampinga in evropsko prestolnico gorskih športov, med drugim napoveduje turistično obuditev kompleksa Mali grad, zagotovitev komfortnega postajališča za avtodome, pripravo projekta vzpenjače na Stari grad, letno sankališče na Veliki planini in pokriti bazen.

Slednjega je sicer v svoje programe uvrstilo več županskih kandidatov, tudi predsednik Plavalnega kluba Kamnik Sandi Uršič, ki se je za župana odločil kandidirati s podpisi volivcev. Leta 1974 rojeni strojni tehnik je sicer sodeloval v Stranki mladih Slovenije, Aktivni Sloveniji in Zaresu, kjer je končal svojo strankarsko politično pot. Prihodnost Kamnika vidi v mladih, med njegovimi programskimi cilji pa so tudi več novih delovnih mest, več spodbud za gospodarstvo in kmetijstvo, razvoj turističnih destinacij in več podpore športnikom in kulturnikom.



Kandidaturo za kamniškega župana je vložila tudi stranka DeSUS. Nedavno je sicer okrog 20 njihovih članov prestopilo v SAB, zaradi česar so ostali tudi brez predstavnikov v občinskem svetu. V županski boj pošiljajo Štefana Virjenta, predsednika Čebelarskega društva Kamnik in nekdanjega predsednika Lovske zveze Slovenije. Virjent je med prioritete uvrstil denimo reševanje problema kapacitet za domsko oskrbo in za dementne, ureditev območja nekdanje smodnišnice, zmanjšanje socialne in zdravstvene ogroženosti občanov, krepitev turizma ter spodbujanje razvoja podeželja.

Stranka SAB, ki je po prestopu članov DeSUS v Kamniku pretekli mesec ustanovila lokalni odbor, občinska svetnika pa tudi svetniško skupino, na volitvah ne bo nastopila s svojim županskim kandidatom, temveč le z listo kandidatov za občinski svet, bo pa podprla kandidata Dušana Papeža.

Po napovedih na družbenih omrežjih pa se bo v župansko tekmo podal še nekdanji kamniški župan Tone Smolnikar, ki je pred Šarcem občino vodil od leta 1994 do 2010. Pred osmimi leti, ko se je upokojil, je pri kandidaturi podprl Šarca, nato se je z njim politično razšel. Svojo vnovično kandidaturo za županski stolček, s katerega želi končati nekatere iz svojih mandatov še nezaključene projekte, naj bi predsednik svoje liste, ki je sicer tudi član aktualnega občinskega sveta, predstavil v prihodnjih dneh.

Med temami, ki jih je glede na dosedanje predstavitve županskih kandidatur pričakovati tudi v kampanji pred volitvami, so poleg omenjenih še oživitev središča Kamnika, izgradnja nove OŠ Frana Albrehta, samooskrba z lokalno hrano, stanovanja za mlade ter izboljšanje cestne, železniške, kolesarske, energetske in komunalne infrastrukture.

Občina Kamnik leži v severnem delu osrednje Slovenije, na prehodu med Gorenjsko ravnjo in Celjsko kotlino, ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp in nedaleč od prestolnice Ljubljane. Šteje 29.487 prebivalcev, glede na demografsko strukturo pa sodi med mlade občine.