skorpijon Dobra karma

Kaj čas Škorpijona do 22. 11. prinaša ...

1_katarina kresal Svet24.si

INTERVJU: Ali Katarina Kresal razmišlja o vrnitvi...

janez jansa otocec bobo Reporter.si

Razkurjeni Janša je usekal mimo: na Twitterju je ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

Ste od NIJZ prejeli rezultat testiranja na ...

foto bavčar uniforma Necenzurirano

Bili smo komunisti #kolumna

ljubljana, 23 Odkrito.si

To sem doživel po 21. uri v Ljubljani

Žan Milosavljević Njena.si

To je lepotica, ki jo ljubi Žan (MasterChef)

Slovenija

To je Janšev neznani gasilski tajkun, ki bi rad postal župan Velenja

Deli na:
To je Janšev neznani gasilski tajkun, ki bi rad postal župan Velenja

Kandidat SDS za velenjskega župana Darko Koželj večino svojih prihodkov ustvari s prodajo gasilske in reševalne opreme javnim zavodom, občinam in ministrstvu za obrambo. - Foto: Facebook

Znani so že trije kandidati, ki se bodo 25. oktobra potegovali za sedež pokojnega župana Bojana Kontiča. Glavni favorit je vsekakor izbranec SD in podžupan Peter Dermol, mnogo manj znana sta kandidata SDS Darko Koželj in Dobre države Benjamin Strozak.

Sploh za SDS je presenetljivo, da je za kandidata izbrala skoraj neznanega podjetnika iz Podkraja pri Velenju. Še več, pred njegovo izbiro ga ni poznala niti večina članov mestnega odbora SDS, izjemi sta dva člana iz Šentilja (tam živi Janševa družina), ki sta aktivna pri gasilcih.

Po naših informacijah je kandidata za velenjskega župana izbral kar premier Janez Janša v dogovoru s predsednikom državnega sveta Alojzem Kovšco, sicer prvakom stranke GAS. Na njeni listi je na državnozborskih volitvah leta 2018 nastopil Darko Koželj, ki je v obeh velenjskih okrajih dobil skupno 45 glasov oziroma 0,25 odstotka. V isti volilni enoti sta na listi GAS nastopila tudi njegov sin Mitja Koželj in direktorica njegovega podjetja Pro-Zir Manja Holobar, ki sta bila še manj prepričljiva.


Družba Pro-Zir s sedežem v Šempetru v Savinjski dolini se ukvarja s prodajo gasilske in reševalne opreme (Koželj je bil vrsto let poklicni gasilec), dejavni so v številnih občinah, zavodih in ustanovah, ki so tudi njeni glavni poslovni partnerji.

Po podatkih Ajpesa je družba lani imela 483.095 evrov prihodkov, od tega jih je, kot sledi iz Erarja, s proračunskimi porabniki ustvarila 335.256 evrov, kar je okoli 70 odstotkov. Od ministrstva za obrambo je prejelo 173.491 evrov. Od leta 2005, ko je bila družba ustanovljena, je s proračunskimi porabniki ustvarila skupno 2.353.676 evrov, največ z ministrstvom za obrambo (377.863 evrov), sledi Dom upokojencev Polzela (159.832 evrov), nato pa še številni gasilski javni zavodi in občine. Z mestno občino Velenje je družba Pro-Zir ustvarila 36.850 evrov.

Koželj bi bil tako kot lastnik in prokurist podjetja lahko v konfliktu interesov, če bi vodil velenjsko občino, ampak za to ni nobene skrbi. Vprašanje je torej, kakšni interesi so vodili predsednika vlade, da je za velenjskega župana predlagal komaj znanega gasilskega tajkuna.

Loading...