palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo zgradila poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek in njen mož Mile Šetinc (FOTO)

Deli na:
To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo zgradila poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek in njen mož Mile Šetinc (FOTO)

Nova hiša poslovneža Mileta Šetinca in poslanke Mojce Šetinc Pašek na obrobju Ljubljane. Šetinc je razložil, zakaj je na nepremičnini vpisana hipoteka iz naslova davčnega dolga. - Foto: Mediaspeed, Primož Lavre

Naši viri so nas opozorili, da se je ena vidnejših poslank Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek nedavno preselila v novo hišo na obrobju Ljubljane.

Nepremičnina v bližini zahodne ljubljanske obvoznice je bila glede na podatke Gursa zgrajena lani, v zemljiški knjigi pa je kot lastnik vpisano podjetje Ljubljanski val v lasti poslankinega moža Mileta Šetinca. Slednji velja za neregistriranega lobista, njegova firma je registrirana za trženje in informiranje. Pred selitvijo v novo hišo je par živel na drugi strani obrobja Ljubljane – na Pijavi Gorici pri Škofljici, kjer je bila hiša prav tako v lasti podjetja Ljubljanski val.

Opazili smo, da je bila v zemljiški knjigi aprila letos na novi hiši vpisana hipoteka za terjatev  47.935 evrov v korist Republike Slovenije. Natančneje, gre za dolg omenjenega podjetja iz naslova obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (davek na dobiček). Šetinc nam je razložil, da je dolg nastal zaradi prodaje hiše na Pijavi Gorici. Kot rečeno, je bila tudi ta vpisana kot last podjetja, in je bila v celoti amortizirana, zato je moral plačati davek na celotno vrednost prodane nepremičnine. Zaradi tega je finančno upravo prosil za obročno odplačevanje in še zaradi drugih stroškov. Dolg redno odplačuje, za to ima na voljo še leto in pol.

Foto: Primož Lavre - Hiša Mileta Šetinca in Mojce Šetinc Pašek na obrobju Ljubljane.

Zanimalo nas je tudi, ali drži informacija, da naj bi zemljišču, na katerem stoji hiša, po hitrem postopku na mestni občini Ljubljana (je povsem na robu občinske meje) spremenili namembnost iz kmetijskega v zazidljivo. Gre morda za povezavo z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem? Šetinc pojasnjuje, da je on kupil parcelo (oktobra 2021) že, ko je bila zazidljiva in s postopki spremembe namembnosti pred tem ni bil seznanjen.

Lastnik je bil bližnji sosed, ki je urejal te stvari. Zdi se mu, da je bila namembnost spremenjena kakšnega pol leta ali leto dni pred nakupom. S tem da ni imel nič, slučajno je parcelo našel na trgu, pravi. V istem času je prodajalec tam prodal še dve ali tri parcele.

Zanimalo nas je tudi poslovanje njegovega podjetja, katerega prihodki iz prodaje so na letni ravni dobrih 80 tisoč evrov, pri čemer pa je iz evidenc Ajpesa razvidno, da je imela firma lani kar 318.565 evrov čistega dobička. Od kod, smo ga vprašali? Gre za denar od prodaje hiše na Pijavi Gorici. Novo domovanje zakoncev Mileta Šetinca in Mojce Šetinc Pašek ima 205 kvadratnih metrov neto tlorisne površine, od česar je bivalnega prostora 181 kvadratnih metrov. Je pa stala dvakrat več, kot je sprva predvideval, je še dodal Šetinc.