markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Titova cesta potrjena

Deli na:

Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji s 25 glasovi proti štirim in ob obstrukciji svetniškega kluba SDS sprejeli odlok o poimenovanju ulic v Ljubljani, ki predvideva, da se bo nova severna vpadnica imenovala Titova cesta.

Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji s 25 glasovi proti štirim in ob obstrukciji svetniškega kluba SDS sprejeli odlok o poimenovanju ulic v Ljubljani, ki predvideva, da se bo nova severna vpadnica imenovala Titova cesta.

Svetniški klub SDS je že ob sprejemanju dnevnega reda predlagal umik točke z dnevnega reda, kar pa so svetniki s sedmimi glasovi proti 21 zavrnili. V razpravi je Peter Sušnik (SDS) nato predlagal, da se ta točka preloži na eno od prihodnjih sej, kar so svetniki zavrnili s 13 glasovi proti 26.

Svetnik NSi Ignac Polajnar je poudaril, da ne želi razprav in odločanja o predlogu za poimenovanje vpadnice po Josipu Brozu Titu. "Tito je poosebljeni avtoritarni režim in takega spomina si ne želim," je pojasnil Polajnar in napovedal, da predloga odloka ne bo podprl.

Glasovanje proti pa je napovedal tudi Franci Slak (NSi), ki meni, da ni potrebe po poimenovanju ceste, ki je sploh še ni. Svetniški klub NSi je vložil dopolnilo, ki je predvidevalo črtanje drugega člena odloka o določitvi imena Titova cesta za novo severno vpadnico. Svetniki so dopolnilo zavrnili z 12 glasovi proti 23.

Prav tako so zavrnili dopolnilo svetnika Zelenih Slovenije Mihe Jazbinška o črtanju drugega člena odloka (osem glasov za in 24 glasov proti). O Jazbinškovem predlogu, da se v Titovo cesto preimenuje del Tivolske ceste, del pa v Bleiweisovo cesto, mestni svet ni glasoval. Prav tako niso glasovali o predlogu SDS, da se nova mestna vpadnica imenuje Ulica slovenske osamosvojitve.

Po Jazbinškovih besedah je treba Titovo cesto imenovati "z dostojnimi nameni in na dostojen način". Tito zasluži cesto, ne zasluži pa provokacije in manipulacije, ki se jo dela na Štajerski cesti, je poudaril Jazbinšek.

Dimitrij Kovačič (SDS) je sicer napovedal podporo dopolnilu svetniškega kluba NSi. "Tisti, ki so s tem želeli ustvariti klimo nestrpnosti in netenje sovraštva, bodo dopolnilo zavrnili," je ocenil. V primeru, da dopolnilo ne bo sprejeto, pa je Kovačič napovedal obstrukcijo svetniškega kluba SDS pri glasovanju o odloku. Kot je dejal, je predlog za poimenovanje v nasprotju z resolucijo EU o totalitarnih režimih.

Glasovanje proti je napovedal tudi Mihael Jarc (Lista za čisto pitno vodo). "Vsi, ki boste glasovali za, boste dali mladim generacijam jasno sporočilo, da se zločin splača," je poudaril.

Po nekdanjem jugoslovanskem predsedniku Josipu Brozu Titu se bo imenoval del Štajerske ceste in nova mestna vpadnica, ki poteka od Črnuč preko Tomačevskega krožišča, mimo novega stadiona v Stožicah do krožišča Žale. "Zgodovinske resnice so napisane v različnih zgodbah, vendar pa se zgodovinskega imena in poimenovanja po taki osebnosti ne bi smeli izogibati," je komisija zapisala v obrazložitvi.

Mlada Slovenija, podmladek NSi je tudi danes mestne svetnike pozvala, naj ne podprejo poimenovanj vpadnice po Titu. Predsednik MSi Jernej Vrtovec pa je napovedal, da bodo v prihodnjih dneh na ustavno sodišče vložili pobudo za presojo ustavnosti odloka, ki po njihovem mnenju krši 63. člen ustave.