900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tina Maze spet srebrna

Deli na:

Slovenska alpska smučarka Tina Maze je na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru v veleslalomu osvojila srebrno kolajno. Mazejeva je za nosilko odličja najbolj žlahtnega leska, Nemko Viktorio Rebensburg, zaostala le štiri stotinke sekunde, bron pa je osvojila Avstrijka Elisabeth Görgl. Druga slovenska predstavnica Ana Drev je osvojila 19. mesto.

Slovenska alpska smučarka Tina Maze je na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru v veleslalomu osvojila srebrno kolajno. Mazejeva je za nosilko odličja najbolj žlahtnega leska, Nemko Viktorio Rebensburg, zaostala le štiri stotinke sekunde, bron pa je osvojila Avstrijka Elisabeth Görgl. Druga slovenska predstavnica Ana Drev je osvojila 19. mesto.

Regensburgovi, ki je po sredini prvi vožnji zasedala šele šesto mesto, je neobičajno dolg odmor pred drugo vožnjo koristil. Z dobro današnjo predstavo je vrgla rokavico naslednicam na startu, a vseeno si ni upala pomisliti, da bo na koncu zmagala. "Mislim, da ta ta naziv olimpijske prvakinje ne pripada meni. Neverjetno! Zlata kolajna je naravnost sanjska," je dejala malce presenetljiva zmagovalka, sicer prva nemška olimpijska prvakinja v veleslalomu po letu 1956, ko je slavila Ossi Reichert.

"Bržčas bo trajalo kar nekaj dni, da vse to vsrkam vase. Zdaj si predvsem želim čim bolj uživati na podelitvi kolajn. Gotovo bomo uspeh tudi dobro proslavili," je dejala Nemka in dodala: "Mislim, da na meni ni bilo toliko pritiska kot pri vodilni trojici, toda vedela sem, da znam hitro smučati in tudi zmagati, zato sem pritiskala sama nase."

Kot se je izkazalo, se je morala Nemka na koncu najbolj bati naslednje na startu, slovenske junakinje Tine Maze. Ta je bila večji del proge pred Nemko, na koncu pa je za njo zaostala za pičle štiri stotinke sekunde. Slovenski navijači so takrat bržčas pomislili, da od novega odličja - Mazejeva je bila srebrna že v superveleslalomu - ne bo nič.

Toda nato je megla, ki je sovražnica praktično vseh smučark in smučarjev, stopila na stran Rebensburgove in Mazejeve. Spet je zajela večji del proge, tako da so imele zadnje štiri tekmovalke malce slabše razmere. Pokazalo se je, da je bilo to ob velikem pritisku na favorizirane Avstrijke dovolj za novo veselje v slovenskem taboru.

"Šla sem na zmago, ki pa so mi jo preprečile te štiri stotnike. Toda kljub temu sem zelo zadovoljna. Menim, da je bilo prav, da smo šele danes izpeljale drugo vožnjo, saj je bila tekma tako bolj regularna. Zame je bilo peto mesto po prvem nastopu tudi določena prednost, saj sem gotovo lažje spala kot avstrijske tekmice, ki so se zvrstile pri vrhu prvega nastopa. Tako sem lažje napadla iz ozadja," je po tekmi povedala Mazejeva, ki je z drugim srebrom na ZOI postala najuspešnejša slovenska alpska smučarka vseh časov. "Ko sem prišla na igre, sem vedela, da sem dobro pripravljena, ampak nikoli si ne bi mislila, da bom osvojila dve kolajni, saj mi na velikih tekmah nikoli ni uspelo dobro smučati," je še dodala Črnjanka. Velja omeniti, da je druga slovenska predstavnica Ana Drev tekmo končala na 19. mestu.

Spet pa so razočarani v avstrijski reprezentanci. Čeprav je Elisabeth Görgl na koncu osvojila bron (tudi v smuku je bila tretja), pa so si po sredinih predstavah naši severni sosedi zagotovo želeli več. Ne nazadnje je Görglova vodila, Kathrin Zettel je bila tretja, Eva-Maria Brem pa četrta. Avstrijsko monotonost je razbijala le Francozinja Taina Barioz na drugem mestu, a tudi ona je danes nazadovala. Zettlova je bila na koncu peta, Bremova pa sedma.

"Izgubila sem zlato, a dobila bron. Bilo je tako blizu. Bil je kar izziv spraviti se spet v tekmovalno vzdušje po tej dolgi prekinitvi med prvo in drugo vožnjo. Toda to je bila dobra izkušnja," pa je povedala Görglova, ki se je s tem bronom izenačila s svojo materjo in nekdanjo uspešno smučarko Traudl Hecher. Ta je osvojila bronasti kolajni v smuku na OI 1960 in 1964.