državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tina Maze osvojila veliki kristalni globus

Deli na:
Tina Maze osvojila veliki kristalni globus

Foto: Reuters

Tina Maze je zmagala na superkombinaciji za svetovni pokal alpskih smučark v Meribelu. Z osmo zmago v tej zimi in 19. v karieri je hkrati kot prva Slovenka osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. To ji je uspelo devet tekem pred koncem sezone.

Za Mazejevo sta bili na drugem in tretjem mestu Avstrijki Nicole Hosp (+0,82) in Michaela Kirchgasser (+0,90). Ilka Štuhec je bila 10. (+2,95), Vanja Brodnik, tretja Slovenka, pa 18. (+3,73).

Tina Maze je po zlatu in dvema srebrnima medaljama na nedavnem svetovnem prvenstvu v Schladmingu nadaljevala z vrhunskimi dosežki in po četrtem mestu na sobotnem smuku osvojila osemnajste stopničke za zmagovalke v sezoni ter se v tem elementu izenačila na prvem mestu večne lestvice s Hanni Wenzel iz Liechtensteina (1979/80) in Švedinjo Pernillo Wiberg (1996/97).

Devetindvajsetletna Črnjanka ima sedaj pred drugouvrščeno v pokalu, Nemko Mario Höfl Riesch, že nedosegljivih 958 točk prednosti. Med športniki v Sloveniji se lahko z velikim kristalnim globusom pohvali le Primož Peterka, ki je bil najboljši skakalec na svetu v sezonah 1996/97 in 1997/98.

Korošica je prepričljivo vodila po smuku, saj je Američanka Julia Mancuso na drugem mestu zaostajala za 41 stotink, Nemka Maria Höfl Riesch na tretjem mestu že več kot pol sekunde (+0,60), ostale pa več kot sekundo. Na 24. mestu je bila Michaela Kirchgasser z dvema sekundama in pol zaostanka. Slednja je bila prepričljivo najboljša v slalomu in je na koncu zaostala le za Hospovo, šesto po smuku, in Mazejevo. Mancusova je nazadovala na četrto mesto, Höfl Riescheva pa je po dobrem prvem merjenju časa na drugem že preveč zaostajala, da bi posegla na prvo mesto. Nato je povozila količek in Mazejevi, ki je bila še na startu, bi že peto mesto zadostovalo, da bi dokončno osvojila veliki globus po drugem mestu v sezoni 2011/2012 in tretjem v sezoni 2010/2011.

Prvi del tekme je potekal na skrajšani smukaški progi in je bil zaradi sneženja prestavljen najprej za pol ure, nato pa še za 15 minut. Francoski organizatorji so imeli težave s pripravo proge, saj je v noči na nedeljo zapadlo 30 centimetrov snega. S smukaškim delom je dobro opravila Ilka Štuhec, ki je bila 13. (+1,61), Vanja Brodnik pa je zasedala 25. mesto (+2,58). Obe sta pridobili nekaj mest, Štuhčevo pa je to na koncu popeljalo med deseterico, Brodnikovo pa med dvajseterico.

Svetovni pokal za smučarke se bo konec tedna nadaljeval v Garmisch Partenkirchnu, kjer bosta od petka do nedelje dva superveleslaloma in smuk.