Revija Reporter
Slovenija

Komu je šel rdeč ferrari iz afere TEŠ 6? Kako so glavni igralci korupcijske afere pred oblastmi rešili vile, apartmaje, vikende

Primož Cirman, Vesna Vuković, Tomaž Modic / necenzurirano.si

7. jun. 2020 20:00 Osveženo: 7:22 / 09. 6. 2020

Deli na:

Kaj se je zgodilo z luksuznim ferrarijem za 200 tisoč evrov

Primož Lavre

Kako so glavni igralci projekta Teša 6, ene največjih korupcijskih afer, pred oblastmi rešili vile, apartmaje, vikende in drugo premoženje v Sloveniji in na hrvaških otokih? Koliko časa za dokazovanje očitanih kaznivih dejanj še ima tožilstvo? In kdo je dvigoval milijone evrov z računa v Švici?

Afera šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6) gre pred sodišče. Specializirano državno tožilstvo je prejšnji mesec vložilo obtožnico. Štirinajstim posameznikom in podjetjem očita, da so družbo TEŠ z več kot dvajsetimi kaznivimi dejanji oškodovali za dobrih 250 milijonov evrov. Za vsaj toliko naj bi bil največji energetski projekt v zgodovini samostojne Slovenije preplačan.

Tožilstvo ima za dokazovanje krivde na voljo še osem let, saj zadeva TEŠ 6 zastara leta 2028. Da je prišla pred sodišče, je trajalo skoraj desetletje. Prve hišne preiskave so kriminalisti opravili spomladi 2012. Dve leti pozneje so na tožilstvo vložili ovadbo.

Sodna preiskava v zadevi je zaradi različnih zapletov na sodišču v Celju trajala več kot štiri leta. Pričakovati gre, da bo dodaten čas vzelo še vročanje obtožnice v Sloveniji in tujini. Tožilstvo jo mora še prevesti.

 

Pišemo, zakaj ni bilo kriminalistov pri Borutu Pahorju.

Kaj se je dogajalo z gotovino, apartmaji in avtomobili nekdanjega šefa Teša.

Kako je Uroš Rotnik večino nepremičnin že rešil.

Kako nekdanja siva eminenca energetike briše sledi za posli.

Komu je šel rdeč ferrari iz afere TEŠ 6?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24