Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Teroristični napadi na Norveškem

Deli na:

V bližini sedeža norveške vlade v Oslu je v petek odjeknila eksplozija,v kateri je po zadnjih podatkih umrlo najmanj sedem ljudi. Vzrok najmanj ene silovite eksplozije je bila bomba. Na otoku Utoya v bližini prestolnice pa je prišlo do strelskega napada na podmladek vladajočih laburistih, ki je po zadnjih podatkih zahteval štiri smrtne žrtve.

V bližini sedeža norveške vlade v Oslu je v petek odjeknila eksplozija,v kateri je po zadnjih podatkih umrlo najmanj sedem ljudi. Vzrok najmanj ene silovite eksplozije je bila bomba. Na otoku Utoya v bližini prestolnice pa je prišlo do strelskega napada na podmladek vladajočih laburistih, ki je po zadnjih podatkih zahteval štiri smrtne žrtve.

Eksplozija v Oslu je med drugim poškodovala kabinet premiera Jensa Stoltenberga, ki je kasneje v pogovoru za norveško televizijo potrdil, da v eksploziji ni bil poškodovan, prav tako pa ni bil poškodovan noben njegov minister.

Na mestu eksplozije naj bi bilo videti uničen avtomobil, zaradi česar se ugiba, da je šlo za avtomobil bombo. Kdo stoji za napadom, še ni znano, obstaja pa možnost, da gre za islamske skrajneže, so poročale tuje tiskovne agencije.

Po eksploziji so med drugim evakuirali poslopje parlamenta, politike pa naj bi prepeljali na varno v zaklonišč. Po navedbah vladnih uslužbencev so nekateri ljudje še vedno ujeti v poškodovanih poslopjih. Neimenovani predstavnik vlade je ob tem ocenil, da je petkova eksplozija najhujši napad doslej na Norveškem.

Mediji tudi poročajo, da naj bi v vladni četrti Osla, nedaleč od prizorišča eksplozije, našli več oziroma najmanj dve še neeksplodirani bombi, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

S policije so še sporočili, da je eksplozijo povzročila "ena ali več bomb", niso pa želeli ugibati, kdo je za incident odgovoren, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Policija naj bi domnevala, da bi lahko bil cilj eksplozije ministrstvo za energijo in nafto.

Stoltenberg je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da gre za "resne razmere" za petek zvečer napovedal izredno zasedanje vlade, ni pa želel špekulirati, ali je današnji napad povezan z norveškim sodelovanjem v vojaški operaciji v Libiji.


Šef policije v Oslu je na vprašanje, ali je eksplozijo povzročila avtomobil bomba, odgovoril: "Možno je, da je bil v incidentu uporabljeno vozilo, vendar tega za zdaj še ne moremo potrditi." Povedal je še, da je policija zapečatila sedež norveške televizije TV2, saj se je tam nahajal sumljiv paket.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je policija po eksploziji doslej tudi že evakuirala glavno železniško postajo v norveški prestolnici, državni radio NRK, nakupovalni središči Oslo City in Byporter ter urade medijev VG, NTB, Aftenposten in TV2. Poleg tega je norveška policija prebivalce Osla posvarila, naj ostanejo doma in naj se ne zadržujejo v večjih skupinah.

Irena Jakopanec, Slovenka, ki živi v Oslu, je za STA povedala, da je "trenutno stanje mirno glede na dogodke, ki so se pravkar zgodili, vendar smo vsi pretreseni." Policija je domačine že pozvala, naj ostanejo doma, turisti pa v hotelih, zaprt pa je tudi sam center mesta, v katerem je zaprt promet in otežen prehod ljudi, je še potrdila.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so za še STA povedali, da med žrtvami po njihovih dosedanjih podatkih ni nobenega Slovenca.

Neznanci pa so v petek le nekaj ur po eksploziji bombe v Oslu streljali na pripadnike podmladka norveških vladajočih laburistov, ki so na počitniškem taboru na otoku Utoya. Po poročanju nekaterih medijev naj bi v streljanju umrli štirje ljudje. Premier Stoltenberg je razmere označil za resne, na poti na otok pa je protiteroristična enota policije.

Po navedbah norveških medijev naj bi na udeležence tabora, večina najstnike, streljal neznanec, preoblečen v policista, na otoku pa naj bi vladal popoln kaos. Policija je potrdila, da sta eksplozija in streljanje povezana, mediji pa so tudi že poročali, da je policija strelca že aretirala.