benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Teden dni do hrvaškega odgovora

Deli na:

Evropski komisar za širitev Olli Rehn hrvaškega odgovora na pobudo Bruslja o mediaciji v sporu med Hrvaško in Slovenijo ne bo dobil ta teden, je danes v Zagrebu dejal hrvaški premier Ivo Sanader. V pogovoru za Hrvaški radio je pojasnil, da še ni jasnih stališč glede misije mediacijske komisije, ki naj bi je vodil Martti Ahtisaari.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn hrvaškega odgovora na pobudo Bruslja o mediaciji v sporu med Hrvaško in Slovenijo ne bo dobil ta teden, je danes v Zagrebu dejal hrvaški premier Ivo Sanader. V pogovoru za Hrvaški radio je pojasnil, da še ni jasnih stališč glede misije mediacijske komisije, ki naj bi je vodil Martti Ahtisaari.

Pred gostovanjem v redni mesečni oddaji Hrvaškega radia "Kako vlada vlada", se je Sanader udeležil srečanja s predstavniki parlamentarnih strank v Zagrebu, na katerem so sklenili, da bo posebna delovna skupina do prihodnjega ponedeljka pripravila besedilo odgovora na predlog Evropske komisije o urejanju vprašanja meje s Slovenijo z mediacijo.

Kot je ponovil v oddaji, Hrvaška vztraja, da se vprašanje meje ostro in jasno loči od hrvaških pogajanj z Evropsko unijo. Vnovič je dejal, da Hrvaška ne more sprejeti dvojnih meril, potem ko je Slovenija z odprtim vprašanjem meje s Hrvaško vstopila v Evropsko unijo.

Sanader je izpostavil, da Hrvaška vztraja tudi pri nadaljevanju dela mešanih komisij, ki naj bi določile pravni okvir za reševanje obmejnega spora s Slovenijo na mednarodnem sodišču ter sporne točke ob meji. Kot je dejal, je tudi za mediacijo treba določiti tako sporne točke ob meji kot tudi predmet arbitraže.

Dodal je, da pričakuje vsaj še eno srečanje omenjenih komisij, predvidoma marca, na katerem naj bi vsaj povedali, ali so blizu rešitve ali naj komisiji končata delo. Spomnil je, da vladi še nista uradno razveljavili odločb o delu komisij, ter da mu je tudi njegov slovenski kolega Borut Pahor na srečanju na Mokricah povedal, da bodo v Sloveniji še obravnavali delo omenjenih komisij.

Sanader ni želel komentirati možnosti za razpis slovenskega referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, medtem ko je za slovenski referendum o vstopu Hrvaške v EU dejal, da je zapisan v slovenski ustavi glede vsake širitve unije - "danes za Hrvaško, jutri za Islandijo, pojutrišnjem za Srbijo, BiH in Črno goro". "Lahko izrazim le prepričanje, da bo Hrvaška 3. aprila polnopravna članica zveze Nato," je dejal predsednik hrvaške vlade.

Dodal je, da Nizozemska in Velika Britanija nista blokirali hrvaških pogajanj z EU v poglavju 23. o pravosodju zaradi domnevnega nesodelovanja Hrvaške z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, kot so to poročali hrvaški mediji. Sanader je izjavil, da so na Nizozemskem le povedali, da bodo "počakali še kakšnih deset dni, da bi slišali novo poročilo glavnega haaškega tožilca Sergea Brammertza o sodelovanju Hrvaške".

Napovedal je, da bo ta teden na uradnem obisku v Rimu, kjer se bo sešel s italijanskim kolegom Silviom Berlusconijem, ter da se bosta pogovarjala tako o vstopu Hrvaške v EU in Nato kot o slovensko-hrvaškem sporu. Vnovič je dejal, da Hrvaška želi ohraniti meddržavno mejo z Italijo na morju, ter dodal, da je Italija zainteresirana za rešitev omenjenega spora in vstop Hrvaške v EU.