GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko: Zaslišanje Černača je »ponigava« poteza koalicije

Deli na:

Predlog treh poslancev, da se zasliši predsednika komisije, ki preiskuje afero Patria, Zvoneta Černača, zaradi česar ta ne more biti več član komisije, po mnenju vodje PS SDS Jožeta Tanka pomeni lustracijo SDS v komisiji. Vodja PS SD Dušan Kumer je napovedal, da bo koalicija podprla predlog, da novi predsednik komisije postane Branko Grims.

Predlog treh poslancev, da se zasliši predsednika komisije, ki preiskuje afero Patria, Zvoneta Černača, zaradi česar ta ne more biti več član komisije, po mnenju vodje PS SDS Jožeta Tanka pomeni lustracijo SDS v komisiji. Vodja PS SD Dušan Kumer je napovedal, da bo koalicija podprla predlog, da novi predsednik komisije postane Branko Grims.

Kot je na novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine SDS Tanko, koalicija nima nobenih razlogov, da je predlagala zaslišanje in s tem izločitev iz komisije Černača in Roberta Hrovata (SDS), kot njegovega nadomestnega člana. Od takrat, ko je bil Černač predsednik komisije, ki je preiskovala nakup oklepnikov 6x6, se namreč po besedah Tanka ni zgodilo nič novega. Prav s slednjim argumentom so namreč trije poslanci koalicije predlagali njegovo zaslišanje.

Takšen način po besedah Tanka zato kaže, da poslanci koalicije delujejo "ponigavo". "Glede na takšno delovanje tudi na drugih področjih ni mogoče pričakovati velikih rezultatov dela te koalicije," je dejal. Dodal je, da gre pri vsem skupaj za prozorno igro, s katero se želi storiti vse, da bi se onemogočila resna parlamentarna preiskava in ugotovila politična odgovornost odgovornih.

Tanku se zdi zanimivo, da so koalicijski poslanci predlagali, da se kot pričo zasliši generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, ki "neposredno z zadevo nima ničesar". "Nasprotno pa za pričo ne predlagajo višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, ki je pripravila obtožne predloge," je dejal.

Zanimivo se mu tudi zdi, da člani koalicije ne predlagajo, da komisija zasliši nekdanjega novinarja Dnevnika Roka Praprotnika: "Njegovi odgovori bi bili zagotovo zelo zanimivi, posebej ker je zdaj kot član protikorupcijske komisije zavezan k etiki in verodostojnosti," je dejal.

Tankove navedbe je v izjavi za medije po Tankovi novinarski konferenci zanikal vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer. "Če kdo ovira to, da se pride do resnice, je to SDS," je dejal. Dodal je, da je SDS nekaj podobnega storila že leta 2008, ko je na isti način predlagala zaslišanje predsednika komisije, ki je prav tako preiskovala afero Patria Milana M. Cvikla, in s tem preprečila obravnavo poročila komisije.

V komisiji po njegovem mnenje ne gre več za to, "da bi se prišlo do resnice, ampak za to, da se s pritiskom na sodstvo zaščitijo nekateri ljudje, ki so v sodnih postopkih, denimo Janez Janša".

Povedal je, da se je koalicija dogovorila, da bo v četrtek podprla predlog SDS, da se za novega predsednika komisije imenuje Branka Grimsa (SDS) za njegovo nadomestno članico pa Evo Irgl (SDS).

Predlog naj bi sicer obravnavali pod tretjo točko (mandatno-volilne zadeve) izredne seje, ki se bo nadaljevala v četrtek. Še dopoldan pa se bo sestala tudi mandatno-volilna komisija DZ, ki mora predlog obravnavati, preden ta pride pred poslance, je povedal.

Da bo podprl Grimsa in Irglovo je v izjavi za STA potrdil tudi poslanec Zares Tadej Slapnik.

Parlamentarna komisija, ki preiskuje afero Patria, je na torkovi seji namreč sprejela dokazni sklep, s katerim je določila načrt svojega dela. Člani komisije iz vrst koalicije pa so nato vložili predlog za razširitev dokaznega sklepa, po katerem naj bi zaslišali tudi predsednika komisije Černača in njegovega namestnika v komisiji Hrovata.

Ker po vložitvi tega predloga omenjena poslanca več ne moreta biti člana komisije, so poslanci SDS v torek predlagali razširitev dnevnega reda izredne seje DZ s točko, v okviru katere bi DZ imenoval novega člana in namestnika člana komisije iz vrst SDS.