stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko: Opozicija nagaja vladi

Deli na:

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je odločitev opozicijskih strank Pozitivne Slovenije (PS) in SD, da pošljeta novelo zakona o vladi v ustavno presojo, označil kot nagajanje vladi. Tanko ocenjuje, da v opoziciji "eno govorijo in drugo delajo". Ob tem pa zatrjuje, da bo SDS odločitev ustavnega sodišča spoštovala.

Kot opozarja Tanko, je predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković še 26. januarja letos zagotavljal, da bodo v PS konstruktivna opozicija. Takrat je dejal, da "nikoli ne bodo nagajali, podpirali pa bodo vse reforme, ki so dobre za državo". Tudi v SD so še 31. januarja pojasnjevali, bi bila "škoda za Slovenijo z ustavno presojo bistveno večja, kot če bi pozneje naredili trezen premislek o tem, ali sta taka organizacija in nadzor nad tožilstvom v Sloveniji res smiselna", navaja Tanko.

"Odločitev, da vložijo zahtevo za presojo ustavnosti tako kaže, da v opoziciji dejansko eno govorijo in drugo delajo. Vložitev ustavne presoje pomeni namreč nagajanje vladi, saj se še nikoli v slovenski parlamentarni zgodovini ni zgodilo, da bi opozicija nasprotovala organizaciji dela izvoljene vlade," je v sporočilu zapisal Tanko.

Ob tem pa meni, da je absurdno, da opozicija vlaga zahtevo za oceno ustavnosti potem, ko je vlada opravila že tri seje, 21 dni po začetku veljave zakona in skoraj mesec dni, od kar je zakon državni zbor tudi sprejel. Novela zakona je bila namreč sprejeta 26. januarja.


Pozitivna Slovenija in SD sta namreč uskladili zahtevo za ustavno presojo novele zakona o vladi in jo bosta s podpisi poslancev danes poslali ustavnemu sodišču. Stranki sta kritični do prenosa pristojnosti tožilstva z ministrstva za pravosodje na ministrstvo za notranje zadeve. Zahteva za oceno ustavnosti temelji zlasti na načelu delitve oblasti.

V SDS pa so se odzvali tudi na četrtkovo izjavo vodje poslanske skupine Pozitivne Slovenije Janija Möderndorferja glede prenosa pristojnosti med ministrstvi. Med drugim je dejal, da je prenos tožilstva na ministrstvo za notranje zadeve ali ohranitev tega na ministrstvu za pravosodje stvar koalicijske pogodbe in dogovora vseh predsednikov strank. Medtem ko sta se po njegovih besedah glede prenosa gospodarske diplomacije z ministrstva za zunanje zadeve na ministrstvo za gospodarstvo dogovorila pristojna ministra, brez spremembe koalicijske pogodbe in spremembe zakona o vladi. Po njegovih besedah gre za "resen premislek, kaj vlada počne o dveh stvareh v istem zakonu na dva različna načina".

V SDS so zapisali, da navedbe Möderndorferja nikakor ne držijo. Predsedniki koalicijskih strank so namreč 22. februarja podpisali dopolnilo k pogodbi za Slovenijo 2012-2015, iz katere izhaja, da se koalicijska pogodba v drugem poglavju Organizacija in delovanje vlade spremeni tako, da se naloge s področja gospodarske diplomacije izvajajo v okviru ministrstva za zunanje zadeve. V skladu s to spremembo se ustrezno dopolni zakon o državni upravi.

V SDS poslancu še svetujejo, da sam opravi "resen premislek" o svojih izjavah.