reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanja Fajon ostaja ministrica: interpelacijo podprlo le 22 poslancev

Deli na:
Tanja Fajon ostaja ministrica: interpelacijo podprlo le 22 poslancev

Tanja Fajon v DZ - Foto: DZ/Matija Sušnik

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes v DZ po maratonski razpravi uspešno prestala interpelacijo, v kateri ji je SDS očitala zlorabo diplomatsko-konzularne mreže in kršitev zakona o zunanjih zadevah. Ministrica, ki očitke iz interpelacije zavrača, je po glasovanju dejala, da je z izidom zadovoljna, preizkušnja pa da je utrdila vladno koalicijo.

"Vesela sem tega ekipnega duha, podpore, ki sem je bila danes deležna in to mi daje tudi zadovoljstvo in optimizem, da delam dobro in sem prepričana, da bom zdaj lahko še bolje delala naprej," je v prvem odzivu za medije dejala Fajon. Dejala je še, da je vesela, da je imela priložnost pojasniti in odgovoriti na očitke.

Povod za prvo interpelacijo vlade Roberta Goloba je bila afera z zdaj že nekdanjim veleposlanikom v ZDA Tonetom Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala septembra. Kajzer, ki je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši, ta je posnetek zaslona objavil na Twitterju. Depeša je govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega lahko volivci pošiljajo podpise, ki jih je Nataša Pirc Musar zbirala za vložitev kandidature na predsedniških volitvah.

Razloge za interpelacijo je v uvodu več kot deseturne seje v imenu predlagateljev pojasnil poslanec Franc Breznik ter izpostavil zlorabo diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini za zbiranje podpisov v podporo predsedniški kandidatki Pirc Musar.

SDS je ministrici tudi očitala kršitev 17. člena zakona o zunanjih zadevah in zlorabo javnih institucij, češ da z namero o odpoklicu Kajzerja ni predhodno seznanila predsednika republike Boruta Pahorja. Kot je opozoril Breznik, je Pahor sicer podpisal odpoklic, a ob tem izrazil nelagodje, ker s tem ni bil predhodno seznanjen.

Ministrica je v zagovoru zavrnila vse očitke in med drugim znova pojasnila svoje ravnanje v primeru odpoklica Kajzerja. Opozorila je, da je interpelacija poskus SDS za preusmerjanje pozornosti z neprimernega ravnanja veleposlanika in nekdanjega trikratnega predsednika vlade Janše.

V zadevi Tone Kajzer gre za nepooblaščeno posredovanje informacij iz depešnega sistema MZZ, ki je po zakonu o zunanjih zadevah zaščiten, vsakršna zloraba pa kršitev, zato je odpoklic upravičen, je vztrajala.

Glede predhodnih posvetovanj o odpoklicu s predsednikom republike Pahorjem je ministrica večkrat zatrdila, da je ravnala v skladu s predpisi in zakonom o zunanjih zadevah.



Pahor je danes razpravo v DZ o interpelaciji zunanje ministrice pospremil z nekaj tviti, v katerih je izpostavil, da je vlada "v izogib nesporazumom" o odpoklicu veleposlanika Kajzerja ponovno glasovala na seji 28. septembra, sam pa je odpoklic podpisal dan kasneje. Vlada je glede odpoklica pojasnila, da je šlo za identična sklepa.

Poslanci SDS so v razpravi ponavljali argumente za razrešitev ministrice Fajon iz interpelacije. Med drugim so poudarjali, da Kajzer ni zlorabil depešnega sistem in ni kršil zakonodaje. Je pa opozoril na zlorabo za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah. Izpostavljali so tudi, da je bil odpoklic veleposlanika nesorazmeren ukrep. Poslanci NSi so ministrici očitali, da je bila odstranitev Kajzerja politično motivirana.

Koalicijski poslanci so očitke na račun ministrice zavračali kot neutemeljene ter SDS v razpravi očitali, da interpelacijo izrablja tudi za predvolilno kampanjo pred drugim krogom predsedniških volitev, na katerih se bosta v nedeljo pomerila Pirc Musarjeva in poslanec SDS Anže Logar kot neodvisni kandidat. Logar sicer interpelacije ni podpisal, prav tako se danes v DZ ni udeležil razprave.

Opozorili so na absurdnost navedb, da je ministrica s svojim ravnanjem načela zaupanje v pravno državo, in to po dveh letih sistematičnega rušenja s strani SDS, na kar je opozorilo tudi ustavno sodišče.

Za odhod ministrice je po razpravi glasovalo 22 poslancev iz vrst opozicijskih SDS in NSi. Za razrešitev bi morali predlagatelji zbrati 46 glasov. 52 poslancev SD, Gibanja Svoboda, Levice in narodnosti je bilo proti. Glasovalo je 74 poslancev.

Fajon je za medije povedala, da jo je glasovanje pozitivno presenetilo, saj je pričakovala več glasov proti. Glasovanja se namreč nekateri vidni predstavniki opozicije niso udeležili. "Očitno jih ni bilo v dvorani ali pa so si premislili, verjamem pa, da jih je tudi moja razprava danes z vsemi argumenti in s spoštljivo komunikacijo prepričala," je dejala ministrica. Presenetilo je predvsem to, da se glasovanja niso udeležili nekateri vidni člani SDS, ki je bila predlagateljica interpelacije, med njimi Danijel Krivec, Alenka Jeraj in Žan Mahnič.

V ponedeljek vlado Roberta Goloba čaka druga interpelacija, ki jo je prav tako vložila SDS. Pred poslanci se bo zagovarjala notranja ministrica Tatjana Bobnar.