stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Takšne so snežne razmere v visokogorju

Deli na:
Takšne so snežne razmere v visokogorju

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Nevarnost snežnih plazov je majhna, prve stopnje. Snežna odeja je stabilna. V visokogorju je veliko zametov, kjer je edina možnost, da se vam ob večji obremenitvi spelje kloža na dovolj strmih pobočjih, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V soboto zjutraj je v gorah snežilo, zapadlo je od 5 do okoli 15 centimetrov snega, ki ga je veter močno spihal. Meja sneženja se je spustila tudi pod 1000 metrov, a sneg se je večinoma obdržal le nad 1000 metri. Sicer pa je snega je v gorah malo, nekoliko več le v visokogorju Julijskih Alp. Snežna odeja je v zatišnih legah mehka, na vetru izpostavljenih legah pa večinoma skorjasta, ponekod tudi trda. Višina snežne odeje je zaradi vetra zelo neizenačena.

V naslednjih dneh bo spremenljivo oblačno vreme z vmesnimi sončnimi obdobji. Kar vetrovno bo, danes bo pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo popoldne nekoliko oslabel in se obračal v severozahodnik. Jutri in v torek bo veter severne do severozahodne smeri, v sredo pa severozahodne. Postopno bo od jutri dalje hladneje. Kakšna kratkotrajna snežna ploha bo možna predvsem danes in jutri.

Sneg se bo zaradi nizkih temperatur le počasi preobražal in sesedal, veter bo delal nove zamete na južnih straneh grebenov in sedel, zaradi vetra bo nastajala tudi skorja. Nevarnost snežnih plazov bo majhna, prve stopnje, le na mestih z napihanim snegom je priporočljiva previdnost.