Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Takšne so dnevnice in dodatki vladnih funkcionarjev

Deli na:
Takšne so dnevnice in dodatki vladnih funkcionarjev

Seja vlade Marjana Šarca. - Foto: Primož Lavre

Funkcionarji slovenske vlade so izenačeni z javnim sektorjem: dnevnice ne dobijo, če imajo na službeni poti zagotovljene vse obroke.

Pred kratkim smo pisali o privilegijih evropskih poslancev in evropske komisarke. Poleg plače poslanci Evropskega parlamenta prejmejo dnevnice 313 evrov, tudi kadar pridejo zgolj v svojo službo, torej na zasedanje parlamenta ali njegovih delovnih teles, vozovnico (poslovno za letalo, prvi razred vlaka ali kilometrino 0,50 evra za kilometer vožnje z avtomobilom) ter mesečno nadomestilo za porabo splošnih stroškov – 4491 evrov.

Evropski komisarji pa poleg plače prejmejo gospodinjski dodatek, otroški dodatek, nadomestilo za bivanje v tujini, povračilo za službene poti ter povračilo za stroške ob nastopu oziroma prenehanju funkcije. Komisarka Violeta Bulc nam ni hotela zaupati, katere od teh prejemkov prejema in koliko znašajo.

V slovenski vladi so funkcionarji izenačeni z drugimi javnimi uslužbenci. Poleg plače, ki je seveda precej nižja od tiste, ki jo prejemajo evropski funkcionarji, dobijo zgolj dodatke in nadomestila, ki jih prejmejo drugi javni uslužbenci. Regres za prehrano od novega leta znaša 3,52 evra za vsak dan, ko so v službi navzoči več kot štiri ure.

Nadomestilo za ločeno življenje 140,54 evra se izplačuje kot povračilo stroškov stanovanja, vendar pod pogojem, da funkcionar živi najmanj 70 km stran od svoje družine. Za povračilo stroškov na delo in z njega jim plačajo stroške javnega prevoza, če pa ta ni možen, dobijo kilometrino v višini osmih odstotkov cene neosvinčenega bencina. Dnevnico 16 evrov prejmejo, če službeno potovanje traja več kot 12 ur. Dnevnica ne pripada oziroma se ustrezno zmanjša, če so zagotovljeni posamezni obroki (za malico se zmanjša za 20 odstotkov, za kosilo in večerjo pa za 40 odstotkov za vsak obrok).

Tako kot drugi javni uslužbenci so upravičeni do izplačila jubilejne nagrade za 10, 20 ali 30 let delovne dobe, zaradi naravne nesreče do solidarnostne pomoči (577,51 evra) in regresa za letni dopust, ki za letos znaša 886,63 evra bruto.