sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Takšen fičko ne bi smel na cesto: kaj pojasnjujejo na policiji

Deli na:
Takšen fičko ne bi smel na cesto: kaj pojasnjujejo na policiji

Ni problem to, da je avto starodobnik, niti da je v barvah nekdanje milice. Sporna je rotacijska luč oziroma »svetlobni signali«. - Foto: Nika Marolt

Ni problem to, da je avto starodobnik, niti da je v barvah nekdanje milice. Sporna je rotacijska luč oziroma »svetlobni signali«.

Pred dnevi je marsikdo v Ljubljani opazil modro-belega fička z modro rotacijsko lučjo na strehi. Prav takšnega, kot so jih v rajnki Jugoslaviji vozili pripadniki milice. Nemara bo avtomobil služil v pustne namene, saj vemo, da so se že začela pustna rajanja po državi.

Vseeno se poraja vprašanje, ali je dovoljeno po slovenskih cestah voziti avtomobil v barvah, podobnih tistim, ki jih imajo na avtomobilih naši policisti, z lučkami in še nekaterimi simboli.

Mnogi bi sicer ob pogledu na avtomobil dejali, da se človek s takim avtomobilom gotovo ne more izdajati za policista, a spomnimo na Francija Keka in njegove skrite kamere, ko še danes, če se pojavi v stari miličniški uniformi, marsikoga pretenta, da je uradna oseba. Policist. In k slednjim smo se obrnili za odgovore, kako je s konkretnim primerom, ki je na priloženih fotografijah.

Policija je sicer obširno odgovorila vse po črki zakona, tako, kot znajo le oni, ampak pod črto je vse jasno. Vozilo, kot je bil ta starodobnik v barvah policije in z lučko, ne bi smel voziti po slovenskih cestah. Ni problem to, da je starodobnik, niti da je v barvah nekdanje milice. Sporna je rotacijska luč oziroma »svetlobni signali«.

Foto: Nika Marolt - Takšen fičko ne bi smel na cesto

»Modra svetilka: udeleženci cestnega prometa morajo takoj dati prosto pot vozilu, ki daje tak znak. Vozniki se morajo z vozili umakniti k robu vozišča, če je zaradi neovirane vožnje vozila s prednostjo potrebno, morajo ustaviti ob robu ali zunaj vozišča, drugi udeleženci cestnega prometa se morajo umakniti z vozišča.«

Tako pojasnijo na policiji, zakaj se modri signali uporabljajo in zakaj jih je prepovedano imeti na osebnih avtomobilih. Vozilo torej ne bi smelo imeti luči, s katero bi lahko dajalo take signale. In lastnik bi zagotovo dobil kazen, če bi policisti imeli dokaz, da se je s tem vozilom vozil po cestah, a ker so fotografije statične, lahko sklepajo, da ga je na avtobusno postajo (kjer je sicer prepovedano parkirati) odložilo drugo vozilo, denimo avtovleka.

Prav tako vozilo z montirano lučjo na strehi, če seveda ne gre za uradna vozila, ne bi prestalo tehničnega pregleda, a ker je luč snemljiva, lahko predvidevamo, da ga je voznik naredil, preden je namestil rotacijsko luč, ki je, kot poudarja policija, nikakor ne sme uporabljati.