Revija Reporter
Slovenija

Tako brutalno se je "protestnik" znesel nad fotografom Borutom: nezavestnega so brcali in z zlomljeno čeljustjo je končal v bolnišnici

M. M.

7. nov. 2020 6:00

Deli na:

Okrvavljeni fotoaparat napadenega Boruta Živuloviča.

Bobo

V četrtkovih izgredih v Ljubljani je bil napaden in hudo pretepen fotograf agencije Bobo Borut Živulovič, ki je zaradi poškodb pristal v bolnišnici.

Med premikanjem s Trga republike proti Gregorčičevi ulici je Živulovič s kolegom Aljošo Kravanjo (24ur.com) fotografiral spopad med protestniki in policijo, ko je postal sam tarča huliganov. Ko so se policisti po uporabi solzivca umaknili, so se nasilneži spravili nanj. Nekoga je slišal reči "o, lej, fotografa," nato se ne spominja ničesar več, je zapisal v svojem opisu dogodka. Prebudil se je v bolečinah, je še dodal.

Oče napadenega fotografa Srdjan Živulovič je za Slovenske novice povedal, da ima sin razbito ustnico in del brade, ni pa še znano, kako hude so poškodbe zob. Ob tem ima še modrice od brc in udarcev, je pa tudi precej pretresen. Na stomatološki kliniki je včeraj še čakal na operacijo.

Kravanja je za portal 24ur.com dejal, da je njegovega kolega napadalec zrišil z enim samim udarcem. Sam je začel klicati na pomoč policiste, ki pa ga ali niso slišali ali pa se niso odzvali, nato pa je pred tolpo nasilnežev, ki so se hoteli lotiti še njega, pobegnil proti policistom. Tem je povedal, da napadeni fotograf potrebuje pomoč. Medtem so se izgredniki še naprej znašali nad nezavestnim Živulovičem - eden od njih ga je še naprej brcal in odnehal je šele po prihodu policistov.

"Moje mnenje je, da to niso bili protesti proti vladi ali proti ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, tja so prišli z namenom, da povzročijo izgrede. Napadali so namreč tako policiste kot novinarje, kogarkoli, ki jim je pač prišel pod roke," je Kravanja opisal početje napadalcev.

Fizično so bili v četrtek napadeni tudi nekateri drugi snemalci in novinarji, med drugim tudi televizijska ekipa Planeta in Vladimir Vodušek.

Izjava foto agencije Bobo:

Onemogočeno profesionalno delo, obsojamo vsakršno nasilje!

V nasilnih protestih v Ljubljani, dne 5. novembra 2020 zvečer, je ob profesionalnem opravljanju svojega dela težje poškodbe glave utrpel naš fotoreporter, Borut Živulović, ki so ga nasilneži zahrbtno napadli in nezavestnega še pretepali. Borut se še vedno nahaja v ljubljanskem Kliničnem centru, k sreči dobro okreva  in ob tem samo upamo, da posledice ne bodo dolgotrajnejše.

Foto agencija Bobo svoje profesionalno delo opravlja že dolga desetletja, a tako hudega in hkrati popolnoma nesprejemljivega in z nasiljem prežetega  napada na našega delavca - in s tem tudi na naše delo! - še nikdar nismo doživeli, ne glede na to na kako nevarnih območjih sveta smo vedno zgolj in samo opravljali svojo profesionalno nalogo: s fotografijo dokumentirati dogodke in o tem obveščati najširšo javnost. To je dolžnost in odgovornost tako novinarjev kot fotoreporterjev, zato ostro obsojamo vse  tiste, ki so se odločili zanetiti nasilne proteste in jih tudi izpeljati. To ne sprejemamo in vsakršno nasilje tudi izjemno obsojamo ter  hkrati sporočamo, da bomo s svojim delom nadaljevali, saj bi brez slike in besede, ki jo pošiljamo v svet  brezno vsakršnega ekstremizma in nasilništva bilo še globlje.

Z odličnim spoštovanjem,
Foto agencija Bobo  

Ljubljana, 6. November 2020