atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tako bi ministrica Kustečeva testirala otroke, ki se bodo vračali v šole

Deli na:
Tako bi ministrica Kustečeva testirala otroke, ki se bodo vračali v šole

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Ob izboljšanju epidemiološke slike se sproščajo nekateri ukrepi. Prihodnji teden se v nekaterih regijah odpirajo vrtci in šole, pred tem se bodo morali učitelji testirati na okužbo s koronavirusom. Učitelji, ki se ne bodo testirali, ne bodo smeli izvajati pouka v živo. V več mestih se na množično testiranje učiteljev že pripravljajo.

V Sloveniji so v četrtek ob 11.149 hitrih in PCR testih potrdili 1439 okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1140 covidnih bolnikov, od tega 185 intenzivno nego, v domačo oskrbo so jih odpustili 95. Umrlo je 25 covidnih bolnikov, kar je dva manj kot v sredo.

Od 4872 PCR testov je bilo v četrtek pozitivnih 1115 oz. 22,9 odstotka, medtem ko so v sredo s temi testi potrdili 1166 okužb, delež pozitivnih je bil 24,2 odstotka. Od 6277 hitrih testov pa je bilo pozitivnih 324 oz. 5,2 odstotka. V sredo so jih potrdili 279, delež pozitivnih je bil 4,1 odstotka, izhaja iz vladnih podatkov.

Ob izboljšanju epidemiološke slike se sproščajo nekateri ukrepi. V ponedeljek se tako začenja testiranje učiteljev in vzgojiteljev pred torkovim začetkom pouka v prvi triadi osnovnih šol in odprtjem vrtcev.

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je na vladni novinarski konferenci pojasnila, da noben medicinski postopek, tudi testiranje na novi koronavirus za učitelje, ne more biti obvezen, če tako ne določa zakon. A učitelji, ki se ne bodo testirali, ne bodo mogli v živo izvajati pouka, je dejala.

V skladu s protokolom bodo v ponedeljek na okužbo z novim koronavirusom testirali vzgojitelje in učitelje prvih treh razredov osnovne šole v regijah, kjer epidemiološka slika omogoča ponovni zagon varstva oz. pouka. "V primeru, da bo test negativen, bodo pouk začeli v torek," je navedla Petričeva. Če bo test pozitiven, bodo šli učitelji in vzgojitelji domov v izolacijo in poklicali svojega zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa so v sporočilu za javnost opomnili na nasprotujoče si razlage vodilnih glede testiranja učiteljev. Vlado so zato pozvali, da se zresni, se dogovori med seboj in "preneha s širjenjem zmede". V Svizu si želijo, da bi se pedagoško delo obnovilo v konstruktivnem in pozitivnem vzdušju, "h kateremu pa mora z jasnimi navodili prispevati tudi oziroma zlasti vlada". V sindikatu si sicer želijo, da bi bila testiranja učiteljev prostovoljna.

Množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju bodo sicer organizirali po več slovenskih mestih. V Ljubljani bodo tako testiranje blizu 3000 zaposlenih opravili na Gospodarskem razstavišču, in sicer v ponedeljek ves dan, je v izjavi za medije pojasnil koordinator testiranja in cepljenja proti covidu-19 Uroš Zafošnik.


V Zdravstvenem domu Kranj bodo v ta namen angažirali tim, ki že sicer izvaja hitro testiranje, pri čemer bodo nekoliko skrajšali čas za množično testiranje občanov. Šolniki se bodo prišli testirat po vzpostavljenem razporedu, je pojasnila direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je medtem ocenil, da so se zdravstveni domovi dobro pripravili na ta projekt.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki se je včeraj udeležila neformalnega virtualnega zasedanja ministrov EU za izobraževanje, pa je v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju pojasnila, da bi želela povzeti avstrijski načrt testiranja ob vračanju v šole. V Avstriji načrtujejo, da bi otroke, stare do deset let, testirali starši, starejši otroci pa bi se testirali sami.

Ob odpiranju prve triade osnovnih šol so nase opozorili tudi dijaki. Srednješolci, združeni v gibanju Zahtevamo šolo, so včeraj ministrstvu za izobraževanje predali pismo, v katerem pozivajo k čim prejšnjem odprtju srednjih šol po modelu C. V pismu so zapisali, da razumejo, da je epidemiološka slika daleč od idealne. A način dela, kot ga imamo pri nas, po njihovi oceni ni več zadostna rešitev za prepreke, ki jim jih je zastavila epidemija.

V Sloveniji se medtem v soboto odpirajo tudi smučišča. Policisti so ob tem pozvali smučarje in ostale obiskovalce k upoštevanju vseh priporočil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zaradi pričakovane gneče na cestah in parkiriščih v smučarskih središčih svetujejo previdnost in strpnost.

Na ponovno odprtje se v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko pripravljajo tudi galerije in muzeji. Povsod v soboto sicer še ne bodo dejansko odprli svojih vrat, ampak šele nekaj dni kasneje. Med tistimi, ki bodo prvi ponovno sprejeli obiskovalce, so Moderna galerija, Muzej sodobne umetnosti Metelkova in Prirodoslovni muzej Slovenije.

Z včerajšnjim dnem je začela delovati nadgrajena aplikacija #OstaniZdrav, ki jo je ministrstvo za javno upravo lansko poletje uvedlo kot enega od ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Nova različica bo med drugim omogočala čezmejno izmenjavo podatkov, uvedli so vmesno oranžno stopnjo za manjše tveganje, dodali so ji povezavi za pridobitev potrdila o karanteni in TAN kode. Odslej bo bolj pogosto posodabljanje stanja, ki bo odslej potekalo šestkrat v 24 urah.