palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Take »štale« kot jo ima z Gašpar Mišičem šef Soda Kuntarič še ni imel

Deli na:
Take »štale« kot jo ima z Gašpar Mišičem šef Soda Kuntarič še ni imel

Foto: Primož Lavre

Tomaž Kuntarič, prvi človek Slovenske odškodninske družbe (Soda), je bil letos vsak kvartal vsaj enkrat na tapeti politike in javnosti. Najprej februarja ni hotel preklicati skupščine Telekoma, kjer država zaradi odvzetih glasovalnih pravic ni mogla sodelovati, zato so ga nadzorniki razrešili. Ni minilo tri mesece, ko je bil na presenečenje vseh znova v sedlu – glavna favoritinja za vodenje Soda Karmen Dietner se je v zadnjem hipu umaknila. Pred nekaj dnevi pa si je moral zaradi politične vročice znova zrahljati kravato, saj je postal eden glavnih krivcev, da je Gašpar Gašpar Mišič prišel v vodstvo Luke Koper.

Toda Kuntarič, ki upravlja državno premoženje in pripravlja privatizacijo Telekoma, ni ponovil februarske »napake«, ko se je zapletel v spor z lastnikom; nedavno je priznal, da se z lastnikom pač ne smeš bosti. Kljub očitkom o politično motiviranem delovanju Soda ter Popovičevem, Jankovićevem in Mišičevem psovanju njega in Soda je pridno poslušal premierko Alenko Bratušek ter začel (politične) postopke za razrešitev novega šefa koprske Luke: poslal je zahtevo za sklic skupščine, da bo zamenjal nadzornike, ti pa Mišiča, mimogrede je opravil še z neposlušnimi nadzorniki Kapitalske družbe (Kada) ter postal vladni strelovod – vse puščice letijo zdaj vanj.

Kuntarič, ki se je pred meseci dvakrat udeležil spontanih protestov proti oblasti – ni protestiral proti elitam, ampak proti klikam, je razložil, razlogi za nadaljevanje protestov po njegovem še vedno obstajajo – je poklicno pot začel leta 1990 na ministrstvu za notranje zadeve kot kriminalistični inšpektor za odkrivanje kriminalitete v zunanji trgovini. Od leta 1994 do 1997 je bil zaposlen na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje kot pomočnik direktorja sektorja skladov v ustanavljanju. Takrat je na ekonomski fakulteti tudi magistriral z nalogo  Trg kapitala in vladanje podjetjem po lastninskem preoblikovanju in se zaposlil v Kadu,  kjer je bil med letoma 2002 in 2005 tudi član uprave. Od leta 2005 je bil zaposlen v Gorenju kot pomočnik direktorja predsednika uprave za področje korporativnega upravljanja, med letoma 2009 in 2012 pa je bil direktor Soda.

Tisti, ki leta 1966 rojenega Kuntariča dobro poznajo, pravijo, da ni konfliktna oseba, rad pa ima svoj prav, ki ga zadnje čase vse manj uveljavlja, tako da zaradi vmešavanja politike ni »zadovoljen sam s sabo«. SOD namreč upravlja državno premoženje, to pa je povezano s politiko in »kadrovsko hektiko, kjer pa sem primoran sklepati tudi kompromise«, je dejal že julija. Dobro se ga spomnijo tudi delavci Mure, ki jih je obiskal leta 2009, takrat so v podjetje tik pred stečajem prišli skoraj vsi politiki. »Ne bom vam predaval in sadil rožic, ker tega ne morete namazati na kruh,« je nagovoril stavkajoče delavke in delavce prekmurskega tekstilnega velikana.

Dogajanje in napovedani protesti privržencev in nasprotnikov Mišiča pa so tudi zanj nekaj novega. Take »štale« še ni imel, vedo povedati dobro obveščeni. Julijske zaveze nadzornikov in uprave, da bodo delali strokovno in storili vse, da v delo obeh organov ne bo političnega in interesnega vmešavanja, ne bo mogel več izpolniti. Ostane mu samo v predalu napisana odpoved.

Izjave o Tomažu Kuntariču:

ANDREJ VIZJAK, poslanec DZ: »Tomaž Kuntarič je človek, ki mu del vladne koalicije zaupa, del pa ne. Pri tem gre za zanimivo usklajevanje pri kadrovskih rešitvah, saj se mora doseči politični kompromis. Kolikor ga poznam, bi si zagotovo želel, da bi se stvari včasih drugače obrnile, kot se sicer.«

IGOR MASTEN, ekonomist: »Po tem, kar vidim in slišim, kako in kaj govori, pusti kot predsednik uprave Soda čisto dober vtis. Zgodil pa se mu je paradoks. Politika naj bi se v duhu dobre prakse iz gospodarstva umaknila, toda pri luški šlamastiki se je čutila pozvano, da popravi napako, in to po Kuntaričevem Sodu.«

SAMO UHAN, predavatelj na FDV: »Osebno ga ne poznam, niti njegovih krogov, toda glede na medijsko pojavljanje daje vtis korektnosti, odločnosti in pripravljenosti, da deluje v okolju, ki je zahtevno, in tako, da bi stvari obrnil na boljše. Menim, da dela v skladu z načeli, ki si jih je zadal in to tudi pokaže.«