zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tajne udbovske diplome: je Drago Isajlović diplomiral iz aretacije JBTZ?

Deli na:
Tajne udbovske diplome: je Drago Isajlović diplomiral iz aretacije JBTZ?

Foto: Primož Lavre

Drago Isajlović je diplomiral na VŠNZ leta 1988, njegove diplomske naloge pa menda ni. Je diplomiral iz aretacije JBTZ?

Na ljubljanski fakulteti za varnostne vede, ki je del mariborske univerze, hranijo arhiv nekdanje višje šole za notranje zadeve, vendar v njem očitno ni vseh diplomskih nalog. Ko smo želeli pogledati diplomske naloge znanih nekdanjih uslužbencev SDV Luka Vidmarja, Petra Prebila in Draga Isajlovića, so nam sporočili, da diplomskih nalog navedenih oseb nimajo. Vidmar je zaslovel v bombnem napadu na velikovški muzej leta 1979, Prebil je bil vodja ljubljanskega centra SDV v času aretacije JBTZ, Isajlović pa eden od operativcev, ki je izvedla omenjeno aretacijo. Vsi trije so bili študentje in diplomanti VŠNZ (Vidmar in Prebil sta diplomirala 1977, Isajlović 1988), na kateri je med drugim predaval tudi poznejši predsednik države Danilo Türk.

Iz arhiva fakultete so nam poslali seznam predavateljev iz študijskega leta 1985/86, vendar je očitno tudi ta nepopoln, saj med njimi ni Slavka Belaka in Marka Zoreta, visokih uslužbencev SDV, ki sta prav tako predavala na VŠNZ. S seznama je razvidno, da je bil takrat predsednik sveta višje šole Branko Bračko, načelnik SDV od 1980 do 1984, pozneje eden od namestnikov republiškega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla. Dekan VŠNZ je bil Anton Dvoršek, prodekan Peter Umek, oba sta še vedno profesorja na FVV, Umek je na zadnjih volitvah nastopil na listi SMC. Prejeli smo tudi predmetnik za omenjeno študijsko leto, ne pa za druga leta, čeprav so nam odgovorili, da imajo podatke o predmetnikih in predavateljih VŠNZ.

Našo prošnjo za seznam vseh diplomantov pa so na fakulteti zavrnili, češ da ga v skladu z določbami zakona o varstvu osebnih podatkov tega ne smejo predati. Nato smo hoteli pregledati, iz česa so diplomirali posamezni udbovci: morda je Vidmar diplomiral iz ugrabitve Bate Todorovića, Isajlović pa iz aretacije JBTZ. Ko smo tajništvo FVV opozorili, da so na FDV, kjer je diplomiral pisec teh vrstic, vse diplome dostopne javnosti, smo dobili odgovor, da omenjenih diplom ni.