Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tajkuna iz Ultre

Deli na:

V javnost so prišli škandalozni dokumenti, da naj bi NLB med seboj povezanima skupinama podjetij Ultra in Hram Holding brez vsakršnih zavarovanj odobrila 21,5 milijona evrov kreditov. Kot je znano, sta bila v Ultri nekaj let zaposlena politika Gregor Golobič in Janez Kopač.

V javnost so prišli škandalozni dokumenti, da naj bi NLB med seboj povezanima skupinama podjetij Ultra in Hram Holding brez vsakršnih zavarovanj odobrila 21,5 milijona evrov kreditov. Kot je znano, sta bila v Ultri nekaj let zaposlena politika Gregor Golobič in Janez Kopač.

Posojila obema skupinama podjetij so odobrili v času, ko je NLB vodil Marjan Kramar, o katerem je Golobič leta 2004, ko ga je LDS postavila na čelo banke, dejal, da je zanesljivo človek nove generacije: »Značilnost te generacije, ki ji ne manjka strokovnega znanja, je, da začasno pomanjkanje prvovrstnih izkušenj kompenzira s trdim sistemom vrednot.« So bila nezavarovana posojila, o katerih navadni smrtniki lahko le sanjamo, odobrena po političnih zvezah med Marjanom Kramarjem in Gregorjem Golobičem?

Golobičev prijatelj iz Sveme CO
Dokumenti, ki so prišli v javnost, kažejo, da so podjetja iz skupin Ultra in Hram Holding od NLB brez zavarovanj skupaj pridobila kar 21,5 milijona evrov. Le podjetje En Plus je zavarovalo šestmilijonsko posojilo, vendar le z dobro desetino njegove vrednosti. Iz Ultre in Hrama Holdinga so v petek sporočili, da so navedeni zneski posojil, ki naj bi jih najeli za financiranje poslovanja, sicer točni, vendar naj bi bili tudi ustrezno zavarovani.

S čim, niso pojasnili. So pa NLB odvezali molčečnosti. Iz naše največje banke so nato poslali izjavo, da so posojila ustrezno zavarovana. Za lažjo predstavo, kako veliki zneski so to, povejmo, da bi nam 21,5 milijona evrov, če bi jih za 30 dni na banki vezali v obliki depozita, vsak mesec prineslo 14.211 evrov obresti, kar pomeni vrednost osebnega avtomobila srednjega razreda.

Geneza Golobičevega poslovnega imperija sega v prvo polovico devetdesetih, ko je bila ustanovljena družba za upravljanje S Hram. Njihovi trije pidi: Setev, Trgatev in Plod, so od državljanov zbirali lastniške certifikate. Pozneje je prišlo do združitve v en pid in preoblikovanja v redno delniško družbo Hram Holding. Delnice naj bi od malih certifikatskih lastnikov v glavnem odkupoval tedanji direktor Metod Logar prek svojega podjetja Fokuss, pri pridobivanju potrebnih posojil pa naj bi mu priskočil na pomoč Matej Svet iz podjetja Svema CO, ki je bil glavni uvoznik mobilnih aparatov znamke ericsson za mobitel. Pozneje je tudi Svema postala solastnica Hrama Holdinga.

VEČ V TISKANI IZDAJI