atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svetovanje vladi

Deli na:

Vlada je danes imenovala člane kadrovsko-akreditacijskega sveta, ki bo posvetovalno telo pri predlogih ministrov za člane nadzornih svetov in uprav podjetij v večinski državni lasti. Preložila pa je odločanje o odpoklicu starih in imenovanju novih članov nadzornih svetov Slovenskih železnic (SŽ) in Rudnika Trbovlje-Hrastnik.

Vlada je danes imenovala člane kadrovsko-akreditacijskega sveta, ki bo posvetovalno telo pri predlogih ministrov za člane nadzornih svetov in uprav podjetij v večinski državni lasti. Preložila pa je odločanje o odpoklicu starih in imenovanju novih članov nadzornih svetov Slovenskih železnic (SŽ) in Rudnika Trbovlje-Hrastnik.

V kadrovsko-akreditacijskem svetu so Borut Bratina, Jože Glazer, Samo Hribar Milič, Franc Jamšek, Bogomir Kovač, Milena Pervanje in Danica Purg.

Vlada se je za oblikovanje sveta odločila, ko je spoznala, da bi jo "stara praksa zelo ovirala pri novih stremljenjih - da v nadzorne svete in uprave podjetij v večinski državni lasti imenuje najboljše med najboljše", je po seji vlade povedal premier Borut Pahor.

"Če bi ostala pri stari praksi, ki smo ji bili priča vso tranzicijo, je tudi tej vladi grozilo, da bi bila žrtev velikih apetitov strank, posameznikov, vplivnih skupin. Postavili smo oviro tem apetitom," je dejal premier. Po njegovih besedah je oblikovanje sveta v skladu z zakonodajo; za imenovanja bodo še naprej odgovorni ministri, ki bodo vladi predlagali določene odločitve.

Člane sveta je predlagal Pahor, vlada jih je potrdila, zanje pa se je odločil po posvetovanju z različnimi institucijami in posamezniki, je dejal.

Na imenovanje se je odzvala SDS, kjer menijo, da z imenovanjem članov kadrovsko-akreditacijskega sveta premier Borut Pahor znova prelamlja predvolilne obljube, da ne bo kadroval politično. Prepričani so, da je vlada že ob imenovanju članov sveta postavila politične kriterije pred strokovnimi. "Za člane in članice so imenovali politično profilirane posameznike in posameznice iz vrst tranzicijske levice," so zapisali v SDS v današnjem sporočilu za javnost.

Minister za delo družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je povedal, da bodo postopoma oblikovali listo potencialnih strokovnjakov, ki se bodo vključevali v nadzorne svete organizacij. Za kandidate bo objavljen javni poziv. Z liste bo nato kadrovsko-akreditacijski svet izbiral kandidate na podlagi referenc, ki jih bodo morali ti preložiti. Minister bo imel nato npr. za pet mest 10 kandidatov, med katerih bo izbral in jih predlagal vladi.

"Svet bo poskrbel za to, da bodo imeli ministri možnost izbirati najboljše. Politična lojalnost ne bo kriterij," je zatrdil Pahor. Dodal je, da se bo morale managerske ekipe v prihodnjem letu, ki bo "zahtevno", izkazati in poslovati tako, da bodo izpolnili cilje, zaradi katerih so dobili mandat. Poudaril je, da se politika ne bo vtikala v njihovo delo.

Vlada je preložila odločanje o odpoklicu starih in imenovanju novih članov nadzornih svetov SŽ in Rudnika Trbovlje-Hrastnik, "ker menimo, da moramo biti dosledni pri svojih odločitvah", je dejal premier.

Po njegovih besedah je minister za promet Patrick Vlačič danes na "stari način" predlagal nove člane nadzornega sveta SŽ. "Čeprav gre za nujno stvar, bomo že v tem primeru ravnali v skladu z odločitvijo, da bodo imenovanja šla prek kadrovsko-akreditacijskega sveta," je dejal Pahor.