mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svetovalec iz SDV

Deli na:

Podjetnik Dragan Isajlović, znan kot član skupine nekdanje Službe državne varnosti (SDV), ki je leta 1988 aretirala Janeza Janšo in Davida Tasiča, bo v kratkem z ministrstvom za finance (MF) sklenil pogodbo o svetovanju, poroča današnji Dnevnik. Ministrstvo je Isajlovića tudi predlagalo za člana nadzornega sveta Darsa.

Podjetnik Dragan Isajlović, znan kot član skupine nekdanje Službe državne varnosti (SDV), ki je leta 1988 aretirala Janeza Janšo in Davida Tasiča, bo v kratkem z ministrstvom za finance (MF) sklenil pogodbo o svetovanju, poroča današnji Dnevnik. Ministrstvo je Isajlovića tudi predlagalo za člana nadzornega sveta Darsa.

Predstavnica za odnose z javnostmi na ministrstvu za finance Urška Štorman pa je za STA pojasnila, da "ta pogodba še ni bila podpisana". V Dnevniku so ob tem, kot navaja, "naš odgovor, ki smo jim ga poslali, obrnili na glavo". Več pa v tem trenutku na ministrstvu po besedah Štormanove ne morejo komentirati.

Dnevnik navaja, da je MF namreč potrdilo, da so v okviru njihove kvote Isajlovića pred časom predlagali tudi za člana nadzornega sveta Darsa. Po neuradnih informacijah je njegovemu imenovanju nasprotovalo več ministrov, tudi iz vrst SD, navaja Dnevnik.

Dnevniku od ministrstva ni uspelo izvedeti, na podlagi kakšnih referenc bo minister za finance z Isajlovićem, lastnikom dveh podjetij, ki se ukvarjata s posredništvom, sklenil svetovalno pogodbo. Časniku so le potrdili, da "je postopek za sklenitev pogodbe v skladu z zakonom o javnih naročilih v teku" in da so Isajlovića za člana nadzornega sveta Darsa predlagali zaradi "gradbenih referenc".

Iz podatkov o dejavnostih podjetij Di Trade in I.S.O., ki jih je ustanovil Isajlović, po navedbah časnika sicer ni mogoče sklepati, kakšne vrste svetovanje bi lahko njihov lastnik ponujal ministrstvu za finance. "Medtem ko je podjetje Di Trade, ki predlani ni imelo prihodkov, uradno registrirano za posredništvo v prometu z nepremičninami, se I.S.O. ukvarja z gradbenim inženiringom."

Družba je po pisanju Dnevnika lani ob več kot 178.000 evrov prihodkov "pridelala" za dobrih 11.000 evrov dobička. Isajlović v četrtek ni želel dajati komentarjev, za odgovore na vprašanja o svetovanju pa je novinarje napotil na ministrstvo za finance.

Kot tudi poroča Dnevnik, je več neuradnih virov v minulih dneh potrdilo, da sta Križanič in Isajlović dolgoletna znanca, slednji pa naj bi finančno podprl tudi Križaničevo kampanjo na zadnjih parlamentarnih volitvah, na katerih je bil v volilni enoti Ljubljana Center izvoljen za poslanca.

Po navedbah Demokracije se je Isajlović udeležil tudi Križaničevega predvolilnega srečanja na eni izmed turističnih kmetij, kjer naj bi zbrane nagovoril nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Dragan Isajlović je širši javnosti najbolj znan kot član skupine SDV, ki je leta 1988 zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti aretirala Janeza Janšo in preiskala prostore založniškega podjetja Mikro Ada, kjer so iskali tajni vojaški dokument.

Nekdanji lastnik omenjenega podjetja Igor Omerza v svoji še vedno neobjavljeni knjigi o aferi JBTZ prav Isajlovića (poleg Mirana Frumna) navaja za "nekakšnega kolovodjo preiskave". Isajlović je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi članka o enem izmed generalov JLA, ki naj bi vseboval elemente rušenja socialističnega sistema, zaslišal tudi Ervina Hladnika - Milharčiča, tedaj novinarja Mladine.

V SDS pa glede Isajlovićevega imenovanja menijo, da se očitno "na zelo široki fronti v Slovenijo vračajo svinčeni časi". Pri tem so v največji opozicijski stranki dodali, da "pričakujejo glasne proteste Liberalne akademije za zaščito gospoda Isajlovića", še piše današnji Dnevnik.