Revija Reporter
Slovenija

Svetnica ljubljanske mestne občine opozarja: vsi Jankovićevi proračuni v zadnjih letih so prenapihnjeni

Nenad Glücks

24. okt. 2019 7:24 Osveženo: 7:27 / 24. 10. 2019

Deli na:

Zoran Janković

Bobo

Mojca Sojar, vodja svetniškega kluba stranke NS v mestnem svetu MOL, je kritična do župana. Pravi, da so vsi Jankovićevi proračuni v zadnjih letih, precej prenapihnjeni.

Mojca Sojar, vodja svetniškega kluba stranke NS v mestnem svetu MOL, je kritična do župana. Pravi, da so vsi Jankovićevi proračuni v zadnjih letih, precej prenapihnjeni. Nekaj bi se dalo utemeljiti, vendar se že nekaj let kot prihodek pojavlja v proračunu tisto, kar se ne prodaja. Gre zlasti za stavbna zemljišča. Prihodek od njih je rebalans proračuna letos znižal za skoraj 2,7 mio evrov. Prav tako, poudarja Sojarjeva, mestnim oblastem ne uspe pridobiti vseh kohezijskih sredstev iz državnega proračuna, saj so v rebalansu zmanjšana za sedem milijonov. 

Niti pobiranje najemnin za poslovne in upravne prostore nekako ne gre, zmanjšujejo se za pol milijona evrov. Povišani pa so izdatki za najemnine za službena vozila. Kar za trikrat od veljavnega proračuna so se v rebalansu povečala sredstva, ki naj bi bila namenjena odkupu zemljišč za povezovalni kanalizacijski kanal CO, čeprav se v resnici vse skupaj zatika. Zlasti jo zanima povišanje sredstev v rebalansu za glasilo Ljubljana, ki je predvsem županov reklamni prostor, za 70 tisoč evrov, menda zaradi višjih cen tiska in poštnine.  

Zelo nenavadno se ji zdi, da se je na razpis za novi mandat direktorja javnega zavoda Festival Ljubljana prijavil zgolj dosedanji dolgoletni direktor Darko Brlek. Lahko dodamo, da se potencialni kandidati očitno niti ne prijavijo, ker je že vnaprej znano, koga na tem mestu želi imeti župan Zoran Janković. Svetnica Sojarjeva pa opozarja, da MOL krije kar okoli dve tretjini proračuna Festivala Ljubljana, težkega več kot pet mio evrov, pri čemer se delež sredstev, ki ji krije sam zavod s prodajo vstopnic, znižuje. Še leta 2013 je bil ta delež skoraj 45 odstotkov, zdaj samo še slabih 34 odstotkov.

Svetnik NS Jože Horvat ob tem ugotavlja, da se v prihodnjih dveh letih v proračunih kar precej povečujejo zneski sredstev, ki bodo namenjena javnim zavodom, zmanjšujejo pa se sredstva za investicije v gradnjo.