stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svetlik: Nasprotniki zakona o malem delu bodo od njega imeli največ

Deli na:

Referendum o zakonu o malem delu, za katerega si prizadevajo študenti in sindikati, je nepotreben, je v današnji izjavi dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Po njegovih besedah bi namreč dijaki, študenti, brezposelni in upokojenci v primeru glasovanja proti zakonu glasovali proti svojim interesom.

Referendum o zakonu o malem delu, za katerega si prizadevajo študenti in sindikati, je nepotreben, je v današnji izjavi dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Po njegovih besedah bi namreč dijaki, študenti, brezposelni in upokojenci v primeru glasovanja proti zakonu glasovali proti svojim interesom.

Po zakonu o malem delu bo sedanje študentsko delo, ki ga študentje zdaj opravljajo brez vsakih socialnih pravic, urejena oblika dela, je poudaril minister. "Gre za krepitev socialne varnosti, ne za njeno zmanjševanje," je opozoril.

Po njegovem pojasnilu bodo tisti, ki bodo opravljali malo delo, dobili delovne izkušnje, preko malega dela pa bo možno zbrati tudi več sredstev za študentske domove. Sredstva se bodo namreč zbirala ne le z malim delom, ki ga bodo opravljali študentje, temveč tudi z malim delom brezposelnih in upokojencev, je dejal.

Zakon upokojencem omogoča aktivno staranje, dobili pa bodo tudi sredstva za delovanje njihovih združenj. Brezposelnim pa bo omogočil ohranjanje stika s svetom dela, je navedel minister. Opozarja pa, da malega dela ni možno primerjati z rednim delom, temveč s pogodbenim ali študentskim delom.

Zavrača tudi očitke, da bo malo delo odžiralo možnost za redno zaposlovanje mladim. Študentsko delo danes obsega približno 30.000 delovnih mest in ker je poceni, študente čim dlje zadržujejo v statusu študenta, je opozoril. Poudarja, da zakon omejuje obseg dela, tako da bo tisto delo, ki ne bo moglo biti več opravljeno kot malo, prehajalo v redno delo.

"Smo v paradoksalni situaciji, ko so proti zakonu tisti, ki jim zakon prinaša največ ugodnosti," meni minister. V ozadju so po njegovem mnenju študentski servisi, ki so študentsko delo ponujali do zdaj, in študentski funkcionarji. "Danes gredo sredstva iz koncesijskih dajatev neposredno študentski organizaciji in nobenega vpogleda ni v ta sredstva," je opozoril.

Tistim, ki opozarjajo na slabe izkušnje z malim delom v Nemčiji, pa odgovarja, da v Nemčiji niso omejili obsega malega dela, poleg tega pa ga tam lahko opravlja vsakdo.

Študentska organizacija Slovenije in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije sta danes že začeli z zbiranjem 40.000 podpisov za zahtevo za zakonodajni referendum o zakonu o malem delu, 35-dnevni rok za zbiranje pa se izteče 6. februarja.