profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svetlik je Vizjaku izročil besedila zakonov, ki so padli na referendumih

Deli na:
Svetlik je Vizjaku izročil besedila zakonov, ki so padli na referendumih

Foto: Bobo

Novi minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je od svojega predhodnika na tem mestu Ivana Svetlika danes prevzel posle. Svetlik je Vizjaku dejal, da mu z veseljem predaja to mesto, hkrati mu je izročil besedila treh zakonov, ki so padli na referendumih. Vizjak pa je odvrnil, da se bo potrudil na teh osnovah graditi naprej.

Svetlik je v izjavi za javnost po primopredaji poudaril, da je ministrstvo v dobrem stanju in da je na ministrstvu dobra in usposobljena ekipa, Vizjaku pa želi smele in uspešne korake v novem mandatu.

Ob simbolični predaji besedil pokojninske reforme, zakona o malem delu in zakona o preprečevanju dela na črno, ki so padli na referendumih, je Svetlik dejal, da je to za spomin, opomin, mogoče celo kaj koristnega za naprej. Ob tem je svojemu nasledniku zaželel, da ne bi ponavljal napak, "ki smo jim morda storili mi, da pa mogoče lahko na tej podlagi tudi naredite pozitiven korak".
 
Vizjak je zatrdil, da se bodo potrudili na osnovah, ki so bile narejene, graditi naprej, saj da je bilo na področju dela, družine in socialnih zadev pripravljenih veliko predlogov, "žal jih je tudi veliko padlo na takšen ali drugačen način". "So pa gotovo številne dobre rešitve v teh predlogih," je dejal in ocenil, da so zakoni padli zaradi malenkosti.
 
Na vprašanje, ali se boji morebitnih referendumov, je Vizjak odgovoril pritrdilno. "Vsak se boji novih referendumov, ampak ti so možni šele takrat, ko nekdo gre z rešitvijo kljub jasnem vedenju, da ni usklajena in tvega," je dejal in napovedal, da se bo to tveganje trudil zmanjšati na minimum. S socialnimi partnerji se bo tako sestal že prihodnji teden.
 
Dejal je tudi, da se bodo po svojih močeh trudili najti skupni imenovalec med socialnimi partnerji, med strokovnimi pogledi in tudi finančnim položajem v državi. "Čaka nas težka naloga, trudili se bomo po svojih najboljšim močeh, da ji bomo kos," je dejal Vizjak in se Svetliku zahvalil za korekten postopek primopredaje. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo Svetlikovi nasveti še zelo dobrodošli.
 
Kot prioritetne projekte, ki se jih bo lotil že v tem mesecu, je navedel preučitev delovno-pravne zakonodaje, popolno usposobitev sistema dodeljevanja socialnih transferjev in rebalans proračuna. Pri slednjem pravi, da ga čaka težko delo, ker gre večina proračuna tega ministrstva za socialne transferje. Poleg se namerava skupaj z ministrstvom za gospodarstvo prioritetno lotiti tudi ukrepov aktivne politike zaposlovanja.
 
Svetlik je še povedal, da se vrača na Fakulteto za družbene vede, kjer je poučeval še preden je postal minister. Tako upa, da bo imel jeseni dovolj dela za polno obremenitev, do takrat pa bo prejemal nadomestilo plače po prenehanju opravljanja ministrske funkcije.