severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

Švarc Pipan Janši očita, da je njegova vlada storila vse, da uniči organe za pregon korupcije

Deli na:
Švarc Pipan Janši očita, da je njegova vlada storila vse, da uniči organe za pregon korupcije

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan - Foto: M24/Sašo Radej

Ministrica za pravosodje v odstopu Dominika Švarc Pipan je v predstavitvi stališča vlade na izredni seji DZ, na kateri na zahtevo SDS razpravljajo o korupciji, izpostavila nekatere sporne prakse prejšnje vlade. Ocenila je, da seja ni bila sklicana z namenom boja proti korupciji, pač pa je vanjo vključena interpelacija zoper pravosodno ministrico.

Švarc Pipan je poudarila, da je objektivno odgovornost za nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani že sprejela in predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila odstop, ki ga je ta sprejel in poslal v DZ. Ob tem je spomnila na primer ministra za notranje zadeve v prejšnji vladi Aleša Hojsa, ki da je nepreklicno odstopil, a je takratni premier Janez Janša odstop kljub drugačnim pravilom poslovnika DZ do konca mandata vlade "držal v predalu".

Dejala je, da je glede nakupa stavbe na Litijski cesti razkrila vse ključne dimenzije, sprejela politično odgovornost in odstopila, predvsem pa za razliko od številnih drugih afer ni dopustila, da se ta pomete pod preprogo.

Na današnje očitke predsednika SDS Janeza Janše, ki jih je nanizal ob začetku izredne seje, da je za nakup stavbe odgovorna celotna vlada, pa je znova zatrdila, da so njene odločitve in odločitve vlade temeljile na prirejeni dokumentaciji in prikrivanju informacij.


Sklic izredne seje je po njenih besedah v tem času gotovo prikladen, namen pa je odvračanju pozornosti od dejstva, da je prejšnja Janševa vlada "storila vse, kar bi se dalo storiti, da uniči ali pa vsaj paralizira učinkovitost delovanja sistema organov, odgovornih za odkrivanje, preiskovanje in pregon korupcijskih praks".

Ob tem je spomnila ne nekatere, po njenih besedah sporne prakse prejšnje vlade, med drugim na neustavno znižanje tožilskih plač, pa tudi na blokiranje imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. SDS je tudi edina stranka, ki kategorično nasprotuje krepitvi neodvisnosti sodstva, je dodala.

Vlada, pa tudi sama kot ministrica v odstopu, upa, da bo današnja razprava osredotočena na potrebne sistemske spremembe. "Kajti če kdaj, je zdaj pravi čas, da se tega resnično lotimo pogumno, neomajno in sistemsko. In če kaj, afera na Litijski, ki sicer poskuša biti danes fokus te debate, pa ne bi smela biti, zgolj kaže na to potrebo in zgolj daje upanje, da prav zaradi tega, kar se dogaja pred očmi javnosti, te zgodbe ne bo konec in ne bo šlo vse naprej tako, kot je šlo do sedaj," je sklenila.

DZ na izredni seji na zahtevo SDS razpravlja o boju proti korupciji. V zahtevi za sklic seje so poslanci največje opozicijske stranke popisali že znane očitke in izpostavili afero spornega milijonskega nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za potrebe sodišč. Pristojni odbor DZ sicer priporočil vladi za boj proti korupciji, ki so jih pripravili v največji opozicijski stranki, v torek po večurni razpravi ni podprl in DZ danes o njih ne bo glasoval.