900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šušteršič: Letos znižanje proračunskega primanjkljaja na tri odstotke BDP

Deli na:

Vlada pošilja v DZ predlog rebalansa, s katerim naj bi porabo znižali za več kot milijardo evrov in tako omogočili znižanje proračunskega primanjkljaja na tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Finančni minister Janez Šušteršič sicer pravi, da se lahko vsebina kakšnega ukrepa v pogajanjih s socialnimi partnerji še spremeni.

Izdatkov je lahko največ devet milijard evrov, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Šušteršič. V primerjavi z letom 2011 je to približno 800 milijonov evrov manj, od tega naj bi četrtino prihrankov našli z linearnim znižanjem plač zaposlenim v javnem sektorju in hkrati tretjim korakom odprave plačnih nesorazmerij. Četrti korak odprave plačnih nesorazmerij vlada obljublja prihodnje leto.

"Pričakujemo ponudbe sindikatov," je dejal Šušteršič. Pogajanja z javnim sektorjem namreč še vedno tečejo in minister si želi takšnega dogovora, ki bo omogočil dosego zastavljenih javnofinančnih ciljev. Se pa lahko katera od številk še spremeni, je dejal.

Primanjkljaj naj bi že letos znižali na tri odstotke BDP zato, ker smo v preteklih letih imeli več kot šestodstotne primanjkljaje, ki smo jih vedno težje financirali, hkrati pa nikoli niso dali pravih rezultatov - niti na področju gospodarske rasti, niti zaposlovanja, je pojasnil.

Medtem ko je v že konec leta 2010 sprejetem letošnjem proračunu dovoljen primanjkljaj v višini 1,4 milijarde evrov, pa ga želi vlada z rebalansom potisniti navzdol na dobro milijardo evrov. "Država bi plačevala vedno višje obresti, če bi vztrajali pri taki politiki. Tak položaj enostavno ni bil vzdržen," je poudaril Šušteršič.

DZ naj bi rebalans sprejel konec aprila, ko bo imel na dnevnem redu tudi predlog sprememb dveh davčnih zakonov, s katerimi naj bi razbremenili gospodarstvo in spodbudili vlaganja, iz najvišjega dohodninskega razreda pa izvzeli tiste s plačami do 1,5-kratnika povprečne plače.

Že letos pa bi bilo mogoče po Šušteršičevem mnenju uveljaviti tudi nekatere predloge iz t.i. solidarnostnega paketa ukrepov, s katerimi bi bolj premožni nekoliko več prispevali v proračun. Gre za dodatno obdavčenje kapitala, premoženja in visokih dohodkov iz aktivnega dela ter za več ukrepov za učinkovitejše pobiranje davkov, je povzel.

Ti predlogi so nastali na pobudo sindikatov, naj vlada poleg zategovanja pasu ukrepa tudi na prihodkovni strani. Sprejemali se bodo v dogovoru, da ne bi tvegali referenduma, je dejal Šušteršič.