Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sum korupcije pri izboru kandidatov za evropskega sodnika

Deli na:
Sum korupcije pri izboru kandidatov za evropskega sodnika

Foto: Primož Lavre

Nad postopkom izbire novega slovenskega sodnika na evropskem sodišču za človekove pravice že visi sum korupcije, piše Požareport. Ob še vedno sporni izločitvi kandidature Klemna Jakliča, predavatelja na slavni univerzi Harvard, je sporna tudi tajnost razpisnega postopka in sodelovanje generalne direktorice direktorata za pravosodno upravo Evelin Pristovec Tratar, ki je vodila razpisni postopek, opozarja Požareport.

Pristovec Tratarjeva je namreč bivša soproga enega od kandidatov, generalnega državnega pravobranilca Boštjana Tratarja. V tej vlogi je izločala potencialne protikandidate svojega bivšega moža, ki bi kot morebitni sodnik na evropskem sodišču zaslužil približno 25 tisoč evrov mesečno, sama a bi tako prišla do bistveno višje preživnine. Na to možnost korupcijskega očitka je bila tudi opozorjena, a se vseeno ni izločila iz odločanja o kandidatih za sodnika.

Cerarjeva vlada je podprla seznam enajst kandidatov za za novega slovenskega sodnika na evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, kjer se oktobra izteče mandat sedanjemu sodniku Boštjanu M. Zupančiču. Na seznamu kandidatov so ob Tratarju še nekdanji minister Gregor Virant, vrhovni sodnik Miodrag Đorđević, še en državni pravobranilec Lucijan Bembič, odvetnik Marko Bošnjak, trije predavatelji na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici Marko Starman, Rok Lampe in Slobodan Dujić, nekdanji direktor direktorata za mednarodno pravo in zaščito državljanov na zunanjem ministrstvu Andraž Zidar, notar Darko Šilc in Ana Vilfan Vospernik, pravna sodelavka na evropskem sodišču za človekove pravice.

Vlada in sodni svet sta izpostavila tri kandidate, Đorđevića, Bošnjaka in Zidarja, a predsednik države Borut Pahor ni vezan na njihova priporočila in izbere lahko tri svoja imena, ki jih nato predlaga v potrditev državnemu zboru. Skoraj gotovo bo v tej trojici tudi Ana Vilfan Vospernik, kajti po predpisih mora biti med kandidati najmanj ena ženska. Končna odločitev je sicer na samem evropskem sodišču, kjer naj bi glasovanje o novem sodniku opravili predvidoma septembra.

Za izločitev Jakliča naj bi "osebno poskrbela" Pristovec Tratarjeva, piše Požareport. Razlog za izločitev naj bi bilo, da nima državnega pravosodnega izpita in med objavo razpisa še ni dopolnil 40 let. Prvo sicer ni pogoj za kandidate za Strasbourg, 40 let pa bo dopolnil avgusta, torej še pred glasovanjem evropskih sodnikov. Jaklič je zato na vrhovnem sodišču že predlagal zadržanje razpisa do razrešitve sodnega spora.