nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šturm: Ustavno sodišče si je umilo roke, je pa nakazalo, da so z obsodbo Janše resne težave

Deli na:
Šturm: Ustavno sodišče si je umilo roke, je pa nakazalo, da so z obsodbo Janše resne težave

Foto: Primož Lavre

V Zboru za republiko so prepričani, da bi bila pravočasna vsebinska odločitev tako vrhovnega kot ustavnega sodišča glede pritožbe predsednika SDS Janeza Janše na obsodilno sodbo v zadevi Patria nujna za obstoj pravne in demokratične države. Neodločitev ustavnega sodišča pa bo po njihovem mnenju vplivala na življenje vseh v Sloveniji.

Kazenski postopek je tekel zoper voditelja opozicije Janšo, "opozicija pa v demokraciji izvaja nadzor nad oblastjo in je porok za politični pluralizem, brez katerega ni demokratične države", so v sporočilu za javnost zapisali v Zboru za republiko.

Poleg tega navajajo še, da gre za problem nejasnega očitka iz sodbe in nevarnost, da takšni obtožni akti postanejo splošna praksa, zaradi katerih lahko vsakdo postane žrtev kafkovskega procesa. Vse to je po njihovem prepričanju terjalo hitro in vsebinsko odločitev ustavnega sodišča.

Ob tem navajajo še, da je velik del pravne stroke večkrat izrazil veliko zaskrbljenost ter pomisleke v zvezi z nejasnimi in nedoločnimi očitki iz obtožnega akta in pozneje pravnomočne sodbe. To je po njihovih navedbah tudi onemogočilo učinkovito obrambo in ustavno zagotovljeno pravico do poštenega postopka, kar predstavlja hud poseg v z ustavo zagotovljene človekove pravice.

Podporo Janši so izrazili tudi sodelujoči na včerajšnjem posvetu v organizaciji Društva Evropska Slovenija, Zbora za republiko in Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm je v nagovoru udeležencem posveta med drugim poudaril, da sta tako obtožba kot tudi obsodba Janše v zadevi Patria brez pravne podlage in protipravna. Ustavno sodišče si je s sklepom, da zavrže Janševo ustavno pritožbo, po Šturmovih besedah sicer umilo roke, je pa obenem nakazalo, da so s sodbo resne težave.

Trije ustavni sodniki so namreč natančno navedli vsebino pritožbenih razlogov, kar je po besedah Šturma že eden od razlogov za takojšnje zadržanje izvajanja kazni. S tem bi tudi omogočili nemoten proces svobodnega oblikovanja politične volje na prihajajočih volitvah, je pojasnil.

Po prepričanju Šturma je v tem trenutku na preizkušnji verodostojnost slovenskega sodstva. Ob tem je izrazil upanje, da bo "to hudo pravno napako slovensko sodstvo popravilo" in da ne bo treba čakati na tuje pravosodne institucije.

Če je lahko nekdo obsojen na način, kot je bil Janša, potem je lahko kadar koli vsak izmed nas obsojen za kar koli, je dodal vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc. Obsodba Janše je po njegovih besedah poskus odstranitve političnega nasprotnika.

Janšo bodo zato v iniciativi podprli na več načinov. Na njihovi spletni strani tako že zbirajo podpise podpore njegovi ženi Urški Bačovnik Janša. V petek pa nameravajo Janšo, ki se mora zglasiti na Dobu na prestajanju kazni, tja tudi pospremiti, je napovedal Primc in dodal, da ga bodo pričakali tudi, ko bo Janša prišel iz zapora.

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs pa je izpostavil nekatere vzporednice med majniško deklaracijo iz leta 1989 in letošnjo majniško deklaracijo. Kot je poudaril, "imamo opravka z istimi ljudmi na eni in na drugi strani". Tako leta 1989 kot letos so majniško deklaracijo podpisovali demokrati, tisti, ki so tedaj nasprotovali osamosvojitvi, pa še danes nasprotujejo želji, da bi Slovenci živeli v pravični in pravni državi, je povedal Hojs. Ob tem se je tudi zavzel, da bi pomladne stranke tudi danes govorile karseda enoten jezik.