Revija Reporter
Slovenija

Štuhec: Volitve so prinesle kvečjemu stagnacijo in zapletanje političnega položaja

STA

4. jun. 2018 9:42 Osveženo: 9:44 / 04. 6. 2018

Deli na:

Moralni teolog in vidni predstavnik Cerkve Ivan Štuhec je za STA ocenil, da "te volitve Sloveniji niso prinesle nobene jasnosti, napredka in razvoja, ampak kvečjemu stagnacijo in zapletanje političnega položaja". Po njegovi oceni je glede na opredeljevanje strank takoj po prvih znanih rezultatih rezultat volitev neke vrste pat pozicija.

Kot še dejal Štuhec, je težko govoriti o tem, kaj pričakovati od nove vlade, saj še ni jasno, kdo bo sestavljal koalicijo. Bi pa po njegovem mnenju morali uveljaviti že nekoč sprejeti zakon o verski svobodi, urediti religijski pouk in financiranje cerkva in verskih skupnosti.

"Jasno je, da je relativni in močan zmagovalec Janez Janša, največji poraženec pa Miro Cerar," je dejal Štuhec. Manj kot desetodstotna podpora se mu zdi katastrofa za stranko, ki je na prejšnjih volitvah uspela prepričati skoraj 35 odstotkov volivcev. "Vprašanje je tudi, ali bo Cerar ostal predsednik. Pri vrhovih strank se med sestavljanjem koalicije lahko marsikaj dogaja," je dodal. V stranki so sicer v prvih odzivih nakazali, da Cerar ostaja na njenem čelu.

Od sedanjih koalicijskih strank je bil po njegovi oceni najbolj nagrajen Dejan Židan, ki je s stranko SD po delnih rezultatih dosegel skoraj deset odstotkov glasov in tako izboljšal rezultat prejšnjih volitev. Najbolj pa je bil po besedah Štuheca kaznovan prvak DeSUS Karl Erjavec, ki za zdaj ni bil izvoljen v parlament.

Po 99,89 odstotka preštetih glasovnic je SDS podprlo 24,96 odstotka volivcev, sledijo LMŠ z 12,66-odstotno podporo, SD je dobila 9,92 odstotka, SMC 9,75 odstotka, Levica 9,29 odstotka, NSi 7,13 odstotka, Stranka Alenka Bratušek 5,12 odstotka, DeSUS 4,91 odstotka in SNS 4,20 odstotka.