Revija Reporter
Slovenija

Štrukelj in Počivavšek z "dobrodošlico" za novega ministra: nič časa za uvajanje

STA

27. avg. 2018 16:44 Osveženo: 16:46 / 27. 8. 2018

Deli na:

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj za Tugomirja Kodeljo, ki naj bi ga v LMŠ izbrali za novega ministra za javno upravo, doslej še ni slišal. Opozarja pa, da bodočega ministra takoj čakajo pogajanja s sindikati javnega sektorja in da stotih dni časa za uvajanje ne bo imel.

Štrukelj je za STA povedal, da kandidata ne pozna in ne ve, kaj je delal doslej. Da prvič sliši za to ime, sicer po njegovih besedah samo po sebi ne sme biti negativno, je pa res, da si težko predstavlja, kako bo nekdo, ki nima resnih izkušenj s pogajanji, ki so kompleksna in skrajno odgovorna zadeva, ta uspešno peljal. Če bo Kodelja postal minister, bo namreč moral tako rekoč čez noč obvladati nekaj zelo zahtevnih stvari, je izpostavil.

Že z zadnjim ministrom so po Štrukljevih besedah imeli izkušnjo, "da je preprosto preslabo poznavanje področja povzročalo povsem nepotreben dodaten šum in na nekaj pomembnih točkah tudi konflikte". Pri tem, tako Štrukelj, ni šlo za to, da bi bili toliko vsak k sebi ali bi imeli izključujoča se stališča, ampak je prišlo do zaostrovanj, ki niso bila v interesu ne enih ne drugih, zgodila so se pač zaradi pomanjkanja izkušenj.

Na vprašanje, ali je to, da Kodelja prihaja iz gospodarstva, prednost ali ovira, je Štrukelj odvrnil, da tega vnaprej ni mogoče soditi. Nedvomno pa ne vidi, da bi bilo lahko slabo poznavanje javnega sektorja, principov delovanja, ki so drugačni kot v gospodarstvu, razmerij v javnem sektorju in seveda fines, ki so tudi med samimi sindikati, kakšna prednost, prej se boji, da bi to lahko bila dodatna obremenitev.

Je pa vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin v pogajanjih z vlado ter glavni tajnik šolskega sindikata Sviz, ki je stavko zgolj preložil na čas po izvolitvi nove vlade, še poudaril, da so vse stranke bodočega vladnega petorčka pritrdile temu, da se morajo pogajanja takoj nadaljevati, kar pomeni, da tudi Kodelja stotih dni časa za uvajanje ne bo imel.

Tudi vodja druge pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je za STA pojasnil, da mu Kodelja ni poznan, zato ga težko ocenjuje kot kandidata za ministra za javno upravo. Upa pa, da pozna področje v tolikšni meri, da se bo lahko nemudoma spopadel z izzivi, ki ga čakajo.

Kot je spomnil, so tudi v njihovi skupini sindikatov že večkrat pojasnili, da ne bodo čakali sto dni. Seveda se bo moral bodoči minister, če bo dobil podporo, najprej seznaniti s stanjem v resorju, ki ga bo vodil, vendarle pa pričakujejo, da se bo takoj lotil nadaljevanja pogajanj s sindikati javnega sektorja.

Zgolj na podlagi dejstva, kje je kandidat preživel večino poklicne poti, Počivavšek o njem ne želi presojati. "Pomembno je, da področje pozna, da ve, kako voditi konstruktiven dialog," je poudaril in dodal, da pa se je nenazadnje treba tudi zavedati, da, vsaj po njegovem mnenju, vodenje države vendarle ni enako kot vodenje podjetja. "Na odgovor na vprašanje, kakšna so njegova stališča, kakšen bo njegov način dela, pa bo potrebno počakati, da nastopi funkcijo in se z njim tudi sestanemo in slišimo iz prve roke," je še dejal Počivavšek.

Kodelja je sicer eno manj znanih imen med kandidati za ministre. Doslej je poklicno deloval v gospodarstvu, med drugim v podjetju Citroen Slovenija, nato pa se je ukvarjal z ekonomsko-poslovnimi svetovanji.