Revija Reporter
Slovenija

Strokovnjak: Blokada odstrela medvedov je lahko vsaj tako škodljiva kot pretiran odstrel

STA

23. jun. 2019 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Raziskovalec medvedov Klemen Jerina, profesor na ljubljanski biotehniški fakulteti, ob napadu na občanko pri Želimljah opozarja, da ni razloga za paniko. Gre za nesrečen primer, saj so napadi ekstremno redki. V povprečju se zgodita eden do dva na leto, večinoma z lažjimi posledicami, je dejal za STA.

Doslej je bilo tako v Sloveniji po njegovih besedah potrjenih samo pet smrtnih primerov, v katerih je medved glavni osumljenec, pa še pri teh ni povsem gotovo, da je bil usoden ravno medved. Zadnji tak primer je bil, tako Jerina, zabeležen pred več desetletji.

A kljub temu da so incidenti z medvedi zelo redki, Jerina potrjuje, da se število nesreč v Evropi povečuje, saj populacije medvedov in njihova gostota hitro naraščajo, tudi v Sloveniji.

Upravljanje s populacijami medveda je zato po njegovih besedah ključnega pomena, saj se z zmanjšanjem verjetnosti konfliktov izboljša tudi odnos ljudi do medveda, ki je po raziskavah sodeč bistven za ohranjanje vrste.

"Blokada odstrela je lahko vsaj tako škodljiva kot pretiran odstrel," je tako Jerina dejal v zvezi letošnjim odstrelom, ki so ga naravovarstvene organizacije najprej uspešno izpodbijale na sodišču, poslanci pa so nato zaradi naraščajočega števila konfliktov sprejeli interventni zakon o odvzemu 200 medvedov in tudi 11 volkov iz narave.

Včeraj zgodaj zjutraj je v naselju Vrh nad Želimljami v občini Škofljica medved napadel 80-letno žensko in jo poškodoval. Odpeljali so jo v ljubljanski klinični center, a po pojasnilih ljubljanske policijske uprave po do zdaj znanih podatkih ni huje poškodovana. Zaradi dogodka so aktivirali tudi lovce in pristojne na zavodu za gozdove, ki trenutno izvajajo ukrepe v skladu s svojimi pristojnostmi.