stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stres: Poteptana pravičnost je nedopustna in sramotna

Deli na:

Ljubljanski nadškof Anton Stres je na praznik Marijinega vnebovzetja tisočem zbranih romarjev na Brezjah spregovoril o družbeni pravičnosti in družini kot zavetju v stiski. Dotaknil se je tudi leta evharistične prenove, kongresa v Celju in napovedal, da bo sledilo leto dobrodelnosti in solidarnosti.

Ljubljanski nadškof Anton Stres je na praznik Marijinega vnebovzetja tisočem zbranih romarjev na Brezjah spregovoril o družbeni pravičnosti in družini kot zavetju v stiski. Dotaknil se je tudi leta evharistične prenove, kongresa v Celju in napovedal, da bo sledilo leto dobrodelnosti in solidarnosti.

Med poslanstvi cerkve je Stres v uvodu poudaril dobrodelnost, dejavno krščansko ljubezen, solidarnost in zavzemanje za družbeno pravičnost. Ob tem je izpostavil, da smo v zadnjem času priča hudim krivicam, ki se množično dogajajo delavcem v nekaterih slovenskih podjetjih. "Poteptana pravičnost je nedopustna in sramotna," je dodal.

Osnovne pravičnosti v družbi ni mogoče zagotavljati brez učinkovitega zatiranja samovolje posameznikov, je poudaril Stres. A po njegovem mnenju imajo odgovorni v državi, ki imajo nalogo in zato tudi ustrezna sredstva za preprečevanje takšnih krivic, dolžnost, da to čim prej v praksi tudi zagotovijo. "Slednje velja za pravice domačih in tujih delavcev," je še poudaril.

Menil je, da morda tudi v cerkvi niso dovolj hitro in jasno opozorili na krivice in stiske, v katerih so se znašli delavci, čeprav so jim karitativne organizacije pomagale in jim še pomagajo po svojih močeh. Ob tem se je zahvalil vsem duhovnikom in laikom, ki "velikodušno pomagajo ljudem v stiski", in napovedal leto dobrodelnosti in solidarnosti, ki bo sledilo v letu po evharističnem kongresu.

V nadaljevanju se je ljubljanski nadškof ustavil še pri stiski družin in otrok. Izrekel je priznanje staršem v enostarševskih družinah za dvojni trud pri vzgoji otrok, a dodal, da je za otroke "najbolje, najbolj zaželeno in najbolj obetavno, če lahko doživljajo skrbno in odgovorno očetovsko avtoriteto ter brezpogojno materinsko ljubezen in nežnost".

Po mnenju Stresa so urejene družine bolj kos težavam, ki jih prinaša sodoben način življenja. "Prizadevanje za čimbolj trdno družinsko življenje ustvarja najboljše pogoje, da bodo ljudje srečnejše in polnejše živeli," je še dejal nadškof Stres v nagovoru romarjem na Brezjah.