golavšek novak Odkrito.si

Partner znane Slovenke nepričakovano do bajnega ...

ema 2019_zala kralj_gašper šantl Svet24.si

Evrovizijske stavnice napovedujejo boj moških

dog-3415990_1280 Petisvet.si

Pes tako razkrinka človeka, ki ima slabe namene!

Društvo za zaščito konj_biki Svet24.si

FOTO: Grozljivka v okolici Trebnjega: konj na 1,2 ...

mya-lecia naylor Svet24.si

Šok! Umrla je 16-letna televizijska zvezdnica

Menopavza Njena.si

Jasni Kuljaj pomagal popoln neznanec

Tadej Pisek (34) Njena.si

Tadejevo slovo: 'Ni lahko, pogrešal ga bom'

Slovenija

Strašna Jožeta: tragikomično preganjanje Dežmana in Možine

Deli na:
Strašna Jožeta: tragikomično preganjanje Dežmana in Možine

Foto: Bobo - Protest na Titovem trgu: s sovraštvom in rdečimi zvezdami proti drugače mislečim.

Zgodovinar Jože Dežman in voditelj na TV Slovenija Jože Možina sta doživela in preživela že marsikaj; vsak zase pa tudi skupaj se bodeta s partijskimi (zgodovinopisnimi) mitologijami.

Njun skupni nastop na nekdanji dan vstaje (22. julija) v nedeljski oddaji Intervju je izzval razburjenja, ki segajo dlje – celo do tragikomičnega mitingaštva z rdečimi zvezdami, srpi in kladivi.

Združenja in posamezniki, med njimi tudi kak politik, so od vodstva RTV Slovenija zahtevali »ukinitev žaljivih oddaj Možine«. Ker generalni direktor RTV Igor Kadunc ni želel »ustrezno ukrepati« proti »fake history«, se javno opravičiti in ukiniti oddaj, je predsednik zveze združenj borcev Tit Turnšek zapretil: »Vsekakor bodo sledile tudi tožbe.« Poznajo način, je dal vedeti, kako z njenim financiranjem pritisniti na vodstvo javne RTV.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, kdo je Dežmana in Možino napadel in kdo ju je vzel v bran; o zgodovinarju brez dlake na jeziku; zakaj Dežman v intervjuju ni povedal nič, o čemer ne bi govoril in pisal že prej; kako je Dežmanova komisija in njeno delo postala kolateralna tarča preurejanja desne politične poloble; razočaranju Možine zaradi medle reakcije vodstva RTV; o odgovornosti komunistov za narodni razkol v letih 1941 in 1942.

Loading...