urankar Odkrito.si

Voditelju na TV Slovenija je najhuje pri ženskem ...

selma blair Svet24.si

FOTO: Hollywoodska zvezdnica šokirala z novico o ...

jasnovidnost Petisvet.si

6 znakov, da ste povezani z višjo silo

pahor štefanec Svet24.si

Šef KPK Boris Štefanec jamra zaradi 3500 evrov ...

Tanja Poberžnik (1) Svet24.si

Slovo še ene slovenske igralke

Kendall jenner Najstnica.si

Kendall Jenner šokirala z izbiro čevljev

Tara Zupančič in Jan Bučar Njena.si

Tara Zupančič se je popolnoma predala zabavi

Slovenija

Strašna Jožeta: tragikomično preganjanje Dežmana in Možine

Deli na:
Strašna Jožeta: tragikomično preganjanje Dežmana in Možine

Foto: Bobo - Protest na Titovem trgu: s sovraštvom in rdečimi zvezdami proti drugače mislečim.

Zgodovinar Jože Dežman in voditelj na TV Slovenija Jože Možina sta doživela in preživela že marsikaj; vsak zase pa tudi skupaj se bodeta s partijskimi (zgodovinopisnimi) mitologijami.

Njun skupni nastop na nekdanji dan vstaje (22. julija) v nedeljski oddaji Intervju je izzval razburjenja, ki segajo dlje – celo do tragikomičnega mitingaštva z rdečimi zvezdami, srpi in kladivi.

Združenja in posamezniki, med njimi tudi kak politik, so od vodstva RTV Slovenija zahtevali »ukinitev žaljivih oddaj Možine«. Ker generalni direktor RTV Igor Kadunc ni želel »ustrezno ukrepati« proti »fake history«, se javno opravičiti in ukiniti oddaj, je predsednik zveze združenj borcev Tit Turnšek zapretil: »Vsekakor bodo sledile tudi tožbe.« Poznajo način, je dal vedeti, kako z njenim financiranjem pritisniti na vodstvo javne RTV.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, kdo je Dežmana in Možino napadel in kdo ju je vzel v bran; o zgodovinarju brez dlake na jeziku; zakaj Dežman v intervjuju ni povedal nič, o čemer ne bi govoril in pisal že prej; kako je Dežmanova komisija in njeno delo postala kolateralna tarča preurejanja desne politične poloble; razočaranju Možine zaradi medle reakcije vodstva RTV; o odgovornosti komunistov za narodni razkol v letih 1941 in 1942.